Акценти
Начало / Общество / Управляващото мнозинство бламира предложение на кмета

Управляващото мнозинство бламира предложение на кмета

„Днес сме свидетели на бламиране на предложение на кмета от управляващото мнозинство. Днес сме свидетели на едно признание от управляващото мнозинство, че администрацията не е подготвила добре своето предложение. Днес сме свидетели на това, че липсва диалог между групата съветници от управляващото мнозинство и кмета” – така съветникът от Коалиция за България Илиян Йончев коментира резултата от гласуването по една от очаквано най-проблемните точки в дневния  ред на днешната сесия на Общинския съвет.  Съветниците трябваше да гласуват предложението на кмета проф. Димитър Стойков относно освобождаване от наематели на жилищен блок №80, по-известен като „Тотлебен” 33, по името на улицата, на която се намира.

Още преди започването на дебатите стана ясно, че двете комисии – по „Законосъобразност и установяване на конфликт на интереси” и по „Общинска собственост, приватизация и концесия”, гледали предложението, излизат със становище против него.

Членовете на Комисията по „Общинска собственост, приватизация и концесия” в становището си предлагат да се оттегли предложението от дневния ред и да се изготви ново, с което да се обяви сградата за негодна за обитаване, съгласно изготвения доклад на главния инженер на Общината. В становището се посочва още, че кметът, който е вносител на предложението, има всички правомощия съгласно Наредба 18 за прекратяване на договорите с некоректните наематели на общинските жилища в блока на „Тотлебен” 33, както и да премести в други жилища редовните наематели и затова не е нужно изрично решение на Общинския съвет.

В последвалите дебати съветниците и от ляво, и от дясно  потвърдиха позицията на постоянната комисия, че с гласуването на внесеното предложение на практика се гласува правото на кмета да спазва закона и наредбите.” Да, проблем с този блок има и трябва да се ускори процесът за справяне с него”, заяви съветникът от БНД Стефан Ганев, но подчерта, че това не бива да става за сметка на напрежение, което, според него, може да бъде използвано за нечии политически интереси.

Тогава д-р Йордан Георгиев от групата на ГЕРБ предложи трите точки в предложението, отнасящи се до прекратяване на договори с нередовните наематели, настаняване на редовните наематели в други общински жилища и изискването кметът да представи доклад пред Общинския съвет за предприетите действия, да бъдат заменени с една единствена точка – кметът да възложи на компетентни институции да изработят цялостна оценка за състоянието на блока.

Междувременно кметът проф. Стойков представи на вниманието на съветниците кратък видеоматериал, красноречиво разкриващ ужасното състояние, в което се намира въпросният блок. Той припомни, че проблемът с „Тотлебен” 33 не се внася за първи път за обсъждане на сесия. „Сега правя това предложение единствено загрижен за безопасността на наемателите в блока. Общинският съвет в качеството си на стопанин на общинската собственост трябва да се произнесе с ясно и точно  становище за бъдещето на блока”, призова кметът.

В крайна сметка съветниците решиха да отпадне първоначалният вид на предложението и да бъде възложено на кмета да възложи на компетентни институции да изработят цялостна оценка на състоянието на блока. Което стана и повод за изказването на Илиян Йончев, че сме станали свидетели на бламиране на предложение на кмета от управляващото мнозинство.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...