Акценти
Начало / Здравеопазване / Случаи на марсилска треска, хепатит и скарлатина регистрирани за седмица

Случаи на марсилска треска, хепатит и скарлатина регистрирани за седмица

Общо 13 са случаите на заразни заболявания, регистрирани през последната седмица от отдел „Противоепидемичен контрол” на Регионалната здравна инспекция в Плевен.

От групата на чревните инфекции има регистриран само един вирусен хепатит в Плевен. От групата на капковите инфекции са съобщени 11 случая, срещу 6 за предходната седмица. Като увеличението е за сметка на варицелите с 10 новорегистрирани случаи –  8 в Плевен  по един в Левски и Белене. Съобщен е и един случая на скарлатина в Плевен.

марсилска треска

През седмицата има един заболял от марсилска треска. Случаят е регистриран в плевенското село Биволаре. Заболяването се причинява при ухапване от кучешки кърлеж. Инкубационният период на болестта е 3-7 дни. Началните прояви на заболяването са втрисане,висока температура,отпадналост,мускулни и ставни болки.Очите стават влажни и блестящи,а гърлото е зачервено.На мястото на ухапването при половината заразени се появява тъмно петно,покрито с коричка и диаметър 0.5-2 см.Към 3-я – 4-я ден се появява характерен обрив-отначало петнист,а после и пъпчест,с диаметър 2-5 мм.,който се разпостранява по цялото тяло. Заболяването протича по-тежко при възрастни пациенти и само при тях има регистрирани смъртни случаи. За поставянето на диагнозата е важна информацията за контакт с кучета,ухапването от кърлеж и характерният обрив.

Лечението се провежда с антибиотици от тетрациклиновата група и задължително трябва да бъде назначено от лекар.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...