Начало / Любопитно / След Цветница е време за декориране на балкона

След Цветница е време за декориране на балкона

Пролетта е изключително благоприятен сезон за декориране и обновяване на терасата. За да го направите по най-ефективния начин, е желателно да подредите растенията, които сте избрали според разположението на вашата тераса. За рационално и дълготрайно аранжиране е необходимо да се подберат сезонни растения.

Терасите, които са обезопасени с решетки, може да се декорират с катерливи растения. Ако такива решетки или сглобки липсват, те могат да се пригодят по подходящ и удобен за увиване на влачещи се растения начин. Такъв вид катерливи саксийни видове са подходящ избор, за да се оформи естествена сенчеста среда на вашата тераса. Едни от най-подходящите екземпляри за височинно израстване са декоративна лоза, дипладения, пасифлора, клематис, жасмин, катерлива роза. Тези видове може да се намерят в специализираните магазини за цветя, където може да получите и повече информация за тяхното съхранение и отглеждане.

вербенаТерасите, които са с южно или източно изложение и нестихваща слънчева светлина може да декорирате със саксии или сандъчета с флокс, салвия, латинка, карамфил, петуния, тагетис, виола, калдаръмче, сакъз. Тези растения попадат в групата на пролетните разсади и могат да бъдат отглеждани на вашите тераси през цялото лято до късна есен.

Балконите със северно и западно изложение са благоприятни за отглеждане на растения, които се отглеждат на сенчесто или място с шарена сянка. Такива видове са фуксия, импасианс, външна бегония, лобелия, външна нискостеблена хризантема, различните видове папрати и еднолистни растения.

През топлите сезони – от пролетта до есента – в зависимост от разположението на терасата и създадените условия за отглеждане на различни видове цветя, навън могат да се отглеждат и стайните растения. Благоприятни за сезонно отглеждане навън са палмите и  цитрусите. Отглеждането както на външните, така и на вътрешните растения трябва да бъде съпроводено от необходимите за тях ежедневни грижи като поливане, почистване и подхранване с течна тор за цъфтящи или листно-декоративни видове.

За да декорирате своя балкон може да използвате различни по големи, обем, шарки и разновидности саксии и кашпи. Изключително модерен избор е да посадите някои видове в нетрадиционните  за това чаши, чайници, вази, дори поовехтели обувки или други импровизирани саксии. Важно е изборът на съд за съхранение на даден екземпляр да бъде съобразен с неговите нужди и особености на отглеждане.

мушкато

За да превърнете вашия балкон в красива лятна градина е желателно да използвате целия му обем. Може да декорирате стените с подходящи пана  и поставки с цветя, които да имитират картина. В по-просторната част от своята тераса може да оформите кът с градинска мебел, в който да се наслаждавате на своята лятна градина и топлите дни.

Кристина Георгиева, флорист

Цветарница „Криси“

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...

Един коментар

  1. Александър

    Страхотна и полезна статия!