Акценти
Начало / Образование / След разумни компромиси, социалните партньори подписаха днес общински КТД в сектор „Образование“

След разумни компромиси, социалните партньори подписаха днес общински КТД в сектор „Образование“

КТД образование

Днес кметът на Община Плевен проф. Димитър Стойков и предтавителите на синдикатите в сектор „Образование” подписаха официално Общински Колективен трудов договор, който ще е в сила през следващите две години. Повече от три месеца са продължили преговорите между социалните партньори, като всяка една от страните е направила разумни компромиси, за да стане този договор факт, беше подчертано при подписването му.

Преговорите бяха много трудни, но мога да уверя, че никога не сме пестили от пари за заплати. Инвестицията в кадри е най-важната инвестиция, особено в сферата на образованието, където се произвежда  най-голямата принадена стойност – бъдещето на нацията”, каза кметът проф. Димитър Стойков преди да положи подписа си под договора. Той се обърна към присъстващите директори на детски градини и учебни заведения да инвестират в кадрите си и в управлението си да се осланят на принципа на моркова, а не на принципа на тоягата. Самият аз предпочитам принципа на моркова, защото смятам, че когато се работи с интелигентни хора, притискането не дава желания резултат, обясни той и допълни, че е важно не да се „дава на всеки по лъжичка”, а да се стимулира този, който има идеи и принос за реализирането им.

Проф. Стойков обяви, че тази година също ще има коледни бонуси, но размерът им ще бъде уточнен по-късно.

Присъстващите представители на синдикати в сферата на образованието подчертаха важността на подписания Колективен трудов договор, който е  израз  на принципност, прозрачност и доверие между социалните партньори.

Синдикалистите си пожелаха КТД  да бъде регистриран бързо в Инспекцията по труда, за да влезе колкото е възможно по-скоро в сила, за да бъде полезен на работещите в образованието.

Важен запис в новия КТД е свързан със създаване на Общински съвет за социално партньорство в образованието, който ще продължи работата между социалните партньори.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...