Акценти
Начало / Култура / Явора Петрова представи своята изложба „Денят на светеца“ в Арт център – Плевен

Явора Петрова представи своята изложба „Денят на светеца“ в Арт център – Плевен

Вчера в Арт център – Плевен художничката Явора Петрова представи своята изложба „Денят на светеца“.

Уредникът на Арт център – Плевен Светла Тончева представи художника и нейните творби с думите: „Художничката с красивото и поетично име Явора Петрова  ни представя творби, които също са толкова нежни, поетични и красиви. 38 рисунки ни показват един своеобразен лабиринт на човешкото осъществяване. Графика на сълзата и самотата, на женското себеотдаване. Художествена реалия, в която е посята надеждата,  смирението и искрената любов“.

Пред всички в залата, сред които художници, представители на културни институции и граждани, Явора Петрова представи изложбата с думите:  „Маса, хляб и вино. Жертвено животно. Празник. Денят на Небесния покровител. Денят, в който Горната и Долната земя се срещат. Денят на светеца“. Тя сподели, че е започнала работата по картините спонтанно, след три лета в село Ковачевица, където празника на селото е наречен „Свети дух“. По този повод жителите посещават гробищните паркове и колят жертвени агнета. И когато всички роднини и близки се срещат, тогава слизат душите на техните мъртви и сядат между тях. Именно тези български традиции  за нея са  много вълнуващи.

%d0%b0%d1%80%d1%82-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%80-3

Кметът на град Плевен Георг Спартански бе сред официалните гости на събитието. Според него една картина, преди да се материализира в рамка на стената, трябва да се роди първо в сърцето. „Тези картини всеки може да ги гледа по различен начин и да намира това, което иска да види в тях . Това е хубавото и ценното на изкуството, че ни дава възможност да се откъснем от ежедневието и да се пренесем в един друг свят“, каза той .

%d0%b0%d1%80%d1%82-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%80

%d0%b0%d1%80%d1%82-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%80-2

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...