Акценти
Начало / Общество / Следпразнично или защо забравихме за естетиката

Следпразнично или защо забравихме за естетиката

Празниците са хубаво нещо, българинът ги почита и особено тачен е сборът на населеното място. В градовете обаче започнахме да го наричаме Празник на града – звучи по-добре и така с името искахме да подчертаем, че сме скъсали със селото и сме станали по-културни и цивилизовани.  И на нашия Празник на града искаме да имаме повече среща с култура, изкуство и най-общо казано – да има повече естетика. Нека има балони, нека има атракциони, нека има павилиони с лакомства и дребни сувенири. Нека, това създава по-различно усещане и прави града пъстър и празничен!

Но кой разреши в този празничен и красив майски ден центърът на Плевен да бъде заринат от грозни, подчертавам – грозни, кичозни, уродливи, сергии, на които се продават юргани, възглавници, сламени шапки и каскети, безвкусни джунджурийки?!

А сред хората да се разхождат маймуни, игуани, на ръка разстояние от множеството  да се припича питон – защо разрешихме това?!

Да не споменаваме за рекламирането на мултифункционално ренде от наши мургави съграждани, които са на светлинни години от хигиената и естетиката на световно известните реклами.

Да, на панаир има такива неща. Но нали ние правим нещо по-различно – Празник на града, и подобни панаирджийски атрибути нямат място в центъра на Плевен. Те са за поляната на селския сбор!

Жалко, че красивият празник предизвика толкова неприятни емоции и то не само у пишещата тези редове!

А иначе програмата за Празника на Плевен и съпътстващата я програма на „Германия празнува с Плевен” изобилства от поредица от изяви, които наистина приличат на един град, който претендира, че е европейски.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

2 коментари

  1. гражданка

    Нека има малко шаренийка, за да внесе разнообразие в иначе еднообразния ни живоот. На мене пък ми хареса пъстротата и изобилието от всякакви гледки. Смятам, че ние по нищо не приличаме по манталитет на европейските държави, че да се сравняваме с тях.

  2. Правда Маринова

    Изцяло споделям написаното. Хората от моята среда – също. Жалко, че само инфоПлевен коментира това. И на гражданката да кажа, че манталитета не е географско понятие. А пък с подобни „празници“ манталитета е ясен – профанация.