Акценти
Начало / Общество / По-малко са браковете и повече – разводите в Плевенско

По-малко са браковете и повече – разводите в Плевенско

Тенденция да намаляват сключените бракове в Плевенска област отчитат от териториалното статистическо бюро и през 2012 год. Регистрираните през отминалите 12 месеца са с 58 по-малко от предходната 2011 год. Намаляването на броя на юридическите бракове се дължи предимно на разпространението на т. нар. фактически бракове – младите хора все повече предпочитат съвместното съжителство, без да сключват граждански брак, поясняват от статистиката.

Данните за областта показват още, че общините с най-много бракове на 1 000 души от населението са Плевен и Никопол, а с най-малко – Кнежа и Гулянци.

Обратна е тенденцията при разводите – броят им през 2012 год. е 450 и е с 29 по-голям от този през 2011 год. От всички прекратени бракове 78% се отнасят за населението в градовете.

В потвърждение на тези две тенденции е и следващата – за трайно увеличаване на извънбрачните раждания. Техният относителен дял нараства от 52.4% през 2005 год. до 66.5% през 2012 год. В областта най-висок е относителният дял на извънбрачни раждания в общините Долни Дъбник, Искър и Червен бряг, а най-нисък – в Белене, Плевен и Никопол.

По този критерии положението в Плевенска област не се различава от тенденцията, регистрирана за страната като цяло. Първенци по раждане на малчугани без сключване на граждански брак са в област Ловеч.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...