Акценти
Начало / Икономика / Слаба е активността на плевенските земеделци по схемата de minimis

Слаба е активността на плевенските земеделци по схемата de minimis

Заланчуци

Слаба е активността на плевенските земеделци по схемата de minimis. Това става ясно от информацията, която предоставиха за infopleven от пресцентъра на ДФ”Земеделие” – Разплащателна агенция. Дали причината е недостатъчната информираност на производителите в областта, или неефективната комуникация на Областната дирекция „Земеделие” с потенциалните бенефициенти по програми, ще изясняват тепърва от фонда след подаден сигнал на плевенски земеделски производител до infopleven. По думите му Областната дирекция информира заинтересованите за сроковете на отделните програми малко преди приключването им и много от производителите нямат технологично време да подадат документи.

49 заявления за помощ de minimis са подадени в Област Плевен, информираха за infopleven от пресцентъра на Държавен фонд „Земеделие”. Заявленията за цялата страна са общо 1865. Изплатени са 49 694 лв. на 41 бенефициенти от Плевенско, като общо изплатените средства за страната са близо 1 495 000 лв. на 1 850 бенефициенти. Държавната помощ покрива част от разходите за производството на зеленчуци за купуването на семена, разсад, минерални торове, продукти за растителна защита и/или поливна вода. Подпомогнати са земеделски производители, отглеждащи зеленчуци: полско и градинско производство на домати, краставици, пипер, моркови, дини, пъпеши, лук, главесто зеле и оранжерийно производство на домати и краставици. Най-много заявления са подадени в областите Пловдив – 451 броя, Пазарджик – 195 бр., Хасково – 187 бр. и Бургас – 125 бр.

По схема de minimis за зеленчуци срокът за подаване на заявленията беше от 29 юли до 13 август 2013 г. Срокът за сключване на договорите бе 30 август – 10 септември, а изплащането на средствата  – 16 септември.

По схемата de minimis за производство на плодове и десертно грозде подадените заявления в Област Плевен са 15 броя за 44 хектара от 1697 броя за 7 685 хектара за цялата страна. Държавната помощ се предоставя за поемане на част от разходите за производството на плодове и десертно грозде за закупуването на торове, продукти за растителна защита и поливна вода. Подпомагат се земеделски производители, отглеждащи овощни култури: ябълка, праскова, кайсия, череша, слива, вишня и круша и десертно грозде. Най-много заявления са подадени в областите Сливен – 310 бр., Пловдив – 238 бр. и Бургас – 214 бр. По схемата de minimis за зеленчуци срокът за подаване на заявленията бе 30 август-13 септември. Договори се сключват от 30 септември до 11 октомври , а средствата ще бъдат изплатени до 18 октомври 2013 г.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...