Акценти
Начало / Общество / На макет разиграват славната битка на българската армия край Дойран

На макет разиграват славната битка на българската армия край Дойран

макет Дойранска епопея

На голям макет, поставен в двора на Регионалния исторически музей, днес от 16 часа плевенчани ще могат да видят развитието на боевете, водени от Девета плевенска пехотна дивизия на 18 и 19 септември 1918 г., които слагат славен завършек на участието на българската армия в Първата световна война. По този начин ще бъде отбелязана 95-та годишнина от Дойранската епопея.

Макетът е изработен от пясък, върху който е излят тънък слой цимент и върху него са изрисувани всички възвишения, реки, пътища, населени места, както и Дойранското езеро където се е разгънала една от най-забележителните битки в историята на българската армия. Пред зрителите ще бъде представена динамиката на събитията от преди 95 години  с позициите на Девета плевенска пехотна дивизия и  на 12 ангилийски корпус на ген. Джорш Милан.

„Дълго време тази битка е изучавана в европейските военни академии като връх на тогавашното военно изкуство, в което ген. Владимир Вазов е демонстрирал всички постижения както на тактиката и стратегията,  така и на фортификационното изкуство при оборудването на  на позициията, за да не се допусне превъзхождащите сили на противника да пробият. В активната настъпателна част от войската на англичаните е спряна, като са унищожени цели дивизии на противника”, разказа полк. о. р. Красимир Атанасов, председател на Асоциация на сухопътните войски в България  – клон Плевен, по чиято инициатива ще бъде направена тази демонстрация.   .

В продължение на седмица капитан  Емил Ефтимов от Гарнизон – Плевен  с помощта на ефрейторите Огнян Костадинов и Андрей Генчев, и сержант Радослав Романов е изработил  макета, използвайки оригинална карта, съхранявана в Регионалния сторическия музей. Те ще съдействат и на полк.о.р. Атанасов тази вечер да пресъздаде пред публика картината на бойните действия.

 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...