Акценти
Начало / Общество / Скулпторът Красимир Рангелов ще изработи паметника на Данаил Попов в Плевен

Скулпторът Красимир Рангелов ще изработи паметника на Данаил Попов в Плевен

Скулпторът Красимир Рангелов ще изработва паметника на Данаил Попов в Плевен. Това реши комисия с председател Григор Гошев и членове: проф. Иван Стоянов, арх. Бойко Балтаков, д-р Галина Цветкова, Габриел Георгиев, Панайот Йорданов и Искра Ганева.
Конкурсът бе обявен от Сдружение „Васил Левски“ – Плевен и се проведе на 3 ноември. Според изискванията, монументът трябва да бъде реалистично третиран образ на Данаил Попов, както и да бъде архитектурно адаптиран към избраното място. В конкурса можеха да участват професионални скулптoри и архитекти.
Три авторски колектива участваха с проекти за паметник на бележития плевенчанин. Освен Красимир Рангелов, който работи с арх. Иво Петров, в конкурса се включиха скулпторът Иван Атанасов с арх. Лазар Лазаров и Убавка Тончев и Костика с арх. Красимир Попов. По регламент, авторите, спечелили конкурса, следва да сключат договор със сдружение „Васил Левски” за реализация на проекта в определения срок.
Припомняме, че през февруари тази година Общинският съвет в Плевен излезе с решение за изграждане на паметник на Данаил Попов, а работата по организацията и събиране на средства се пое от Сдружение и общински комитет ,,Васил Левски“.

За набиране на дарения е разкрита банкова сметка в СИБАНК:
№BG56BUIB98881044221900 BIC BUIBBGSF

Следваща Предишна
паметник Данаил Попов 6
паметник Данаил Попов
паметник Данаил Попов 4

паметник Данаил Попов 3 
паметник Данаил Попов 2
паметник Данаил Попов 1
Следваща Предишна

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...