Акценти
Начало / Последни новини / Маратонци с благотворителна кауза ще преминат днес през Плевен

Маратонци с благотворителна кауза ще преминат днес през Плевен

Днес през Плевен ще премине четвъртият благотворителен маратон „1000 Balkan Charity Challenge“, който започна на 31 октомври. Маршрутът на участниците в маратона през нашия град ще мине покрай хотел „Ростов“. За 11 дни участниците в маратона ще изминат общо 1051 км през територията на Румъния и България в рамките на уникалната за региона инициатива. Абсолютната разлика във височината на трасето е 3500 метра. Пълният дневен курс е 8 часа и 30 минути, като първите четири дни (160 км на ден) преминаха в каране на велосипед, а следващите седем – в тичане (по 60 км на ден). Предизвикателството започна от Букурещ, Румъния. Там ще бъде и финалът на 10 ноември около 16:00 часа. Маратонците стигнаха до София на 3 ноември и потеглиха обратно към Румъния. Днес те тръгват от Златна Панега към Плевен, а следващата им дестинация е в Русенско.

Припомняме, че каузите на спортната проява тази година са събиране на средства за 12 социални проекта – 4 от България и 8 от Румъния.  Четирите социални проекта за България тази година са: три стипендии за студенти отличници без родители, подпомагане на Фондация „Дечица“, финансиране на 10 образователни събития за деца на българи чужденци от всички мигрантски общности и спорт за деца с увреждания.

За трите години, през които се провежда благотворителната инициатива, тя събра над 120 000 евро, припомнят организаторите. Участниците насърчават здравословния начин на живот и спорта на открито, както и активното екологично поведение чрез засаждане на уникални дървесни видове по маршрута, по който преминават. Подкрепените каузи са внимателно подбрани от организаторите и включват социални сфери като грижа за деца и възрастни хора с увреждания, самотни възрастни хора, образование, развитие на таланти и подкрепа на хора в неравностойно положение.

Снимка: архив

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...