Акценти
Начало / Образование / Проф. Григор Горчев:  Обучението в Училищата по лапароскопска хирургия следва европейския почин

Проф. Григор Горчев:  Обучението в Училищата по лапароскопска хирургия следва европейския почин

Днес  в Телекомуникационния център на Медицински университет в Плевен беше открито четвъртото по ред Училище по лапароскопска роботизирана хирургия за студенти по медицина. С приветствие към участниците се обърна чл. кор. проф. Григор Горчев, който подчерта, че лапароскопската хирургия е високо интелектуална  хирургия, на бързо мислеещите хора. Той поздрави доц. Добромир Димитров, основен организатор на тези училища,  за пионерския му почин в обучението на младите хора по отношение на лапароскопската хирургия, следвайки европейските тенденции.  Проф. Горчев посъветва бъдещите си млади колеги добре да изучат анатомията, лапароскопската анатомия и техниките на отворената хирургия, за да могат да надграждат с лапароскопска и роботизирана хирургия.

IMG_4699екип

Училището по лапароскопска хирургия за студенти се организира със съдействието на Медицинскщи университет Плевен . То се утвърди през годините и това издание има най-много активни регистрации – над 30, информира  доц. Добромир  Димитров – преподавател в Медицинския университет и ръководител на студентския кръжок по онкологична хирургия.  От тях са избрани  11  български студенти от петте  медицински университета в страната, които започват обучението си днес ,  и 10 чуждестранни студенти, които ще се обучават във втората част на Четвъртото училище по лапараскопска хирургия, която ще проведе през месец март 2016 г. Сега обучението ще е изцяло на бълггарски език, а през месец март – на английски.

В програмата на форума е включен разнообразен лекционен материал. Гост-лектори ще бъдат двама от най-изявените минимално инвазивни хирурзи в страната –  д-р Цанков, ръководител на хирургията в МБАЛ „Св. Марина” в Плевен и  д-р Николай Белев от Пловдив. Лектори ще бъдат още чл.кор.проф. Григор Горчев, проф. Ташко Делийски, доц. Добромир Димитров.

IMG_4706студенти

Изненада за тазгодишните участници в училището ще е присъствието на медицинска сестра в учебните операционни. Това го правим за първи път и така се опитваме да наподобим напълно условията на реална операция, обясни доц. Димитров. Ще бъде използван също виртуалният тренажор.

До момента в Училището  по лапароскопска роботизирана хирургия са обучени над 35 активни участници. „Определено има интерес  към такъв тип обучение, тъй като съвременните концепции за  обучението по хирургия изискват тази подготовка на студентите да започва още в ранните студентски години. Медицинският университет в Плевен единствен в страната има възможност да проведе такова обучение“, допълни доц. Димитров.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...