Акценти
Начало / Култура / Скаутски лагер с международно участие започва край Плевен

Скаутски лагер с международно участие започва край Плевен

Национален скаутски лагер с международно участие започва днес в Бохотската гора край Плевен. Той е финалът на честванията по повод 100 години от създаването на скаутското движение в Плевен и ще премине под мото „Винаги заедно”, научихме от Линка Михова, водач на плевенския скаутски клуб „Лъвче” и един от комендантите на лагера.

„С това мото искаме да покажем, че нещата, които ни обединяват са много повече и че българи и чужденци, момчета и момичета, ветерани и млади могат да бъдат заедно и да работят заедно за една идея”, каза Линка Михова.

Общо 250 са участниците в лагера, между които са 9 скаутски клуба от България. Плевен се представя от 12 скаути на клуб „Лъвче”. Чуждестранните участници са от Русия и Франция. Сред клубовете от страната е и този на палестинско училище в София, който е редовен член на Българската скаутска организация.

Официалното откриване на националния скаутски лагер е тази вечер от 20.30 ч със запалване на лагерния огън и традиционен ритуал. Официални гости на откриването се очаква да бъдат кметът проф. д-р Димитър Стойков и областният управител Иван Новкиришки.

В продължение на 10 дни младите скаути ще се включат в различни мероприятия, ориентирани в помощ на обществото, каквато е основната идея на скаутизма. Предвидено е посещение на Дома за възрастни хора в Бохот, на дом „Детелина” в Плевен и на Дома за деца в Згалево. Линка Михова разказа още, че четири дни лагерните дейности ще са посветени на четирите основни елемента – вода, въздух, земя и огън. В деня на водата ще има занимания край язовир, в деня на въздуха скаутите ще посетят самолетна писта, денят на земята е посветен на различни игри. Предвидени са също и вечери на държавите участнички.

Лагерът в Бохотската гора е втората национална база на Организацията на българските скаути, която им беше предоставена за ползване в началото на месец  май тази година. Два месеца имаха на разположение скаутите да се справят с нелеката задача да превърнат неизползваната близо 20 години сграда в база, а дивата гора наоколо в терен. „Голямо съдействие ни оказаха областният управител Иван Новкиришки и заместникът му арх. Бойко Балтаков, помощ получихме и от военните в Плевен”, с благодарност разказа Линка Михова.

Последните 20 дни усилено работят и 28 скаути стафове, за да превърнат дивото място в приятен палатков лагер. Сред стафовете са и няколко от Русия, които във вчерашния последен ден преди официалното откриване работеха по изграждането на полевата баня.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...