Акценти
Начало / Общество / Влизането в Деветашката пещера вече е разрешено

Влизането в Деветашката пещера вече е разрешено

Днес изтича забраната за влизане в Деветашката пещера. Тя беше затворена за посетители от 1 юни до 31 юли, за да се осигури нормално производство на многобройните прилепни колонии, които я обитават. През тези два месеца женските прилепи се събират на колонии и раждат обикновено по едно или две малки. При обезпокояване има голяма опасност малките да паднат на земята и да загинат, затова всяка година се въвежда двумесечната забрана за влизане в пещерата.

Природната забележителност е дом на хиляди прилепи, които намират добра защита в големите скални ниши и високи сводове, припомнят от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Плевен. Поради това пещерата е сред най-големите местообитания, в които се размножават няколко вида прилепи: пещерен дългокрил, голям подковонос, малък подковонос, двуцветен нощник и др.

Деветашката пещера се намира на брега на река Осъм, между селата Дойренци и Деветаки, Ловешка област и е един от природните феномени на централния предбалкански карст.  Тя е една от най-големите пещери в страната с обща дължина 2 440 м и притежава най-голямата пещерна зала в България с дължина 360 метра.
Пещерата е открита през 1921 г. При археологически разкопки са намерени останки от културни пластове от почти всички праисторически епохи.
Пещерата е добре осветена от намиращите се на тавана й естествени отвори, един от които е на височина 41 метра.
През 1996 Деветашката пещера е обявена за защитена природна забележителност по Закона за защитените територии.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...