Акценти
Начало / Спорт / Симонета Иванова с дебют в националния отбор на европейското в Полша

Симонета Иванова с дебют в националния отбор на европейското в Полша

Плевенчанката Симонета Иванова ще направи дебют в националния ни отбор, който ще участва на ЕвропейскотоСимонета Иванова първенство по шахмат, научи infopleven. Надпреварата е от 8 до 18 ноември в полската столица Варшава. За участие в нея са се записали 31 отбора, а в тях се забелязват имената на настояща и бивша световна шампионка. В състава на Украйна е световната шампионка от 2012-а Ана Ушенинеа, която детронира Антоанета Стефанова, както и други дами, които в момента са в елита на шахмата в Европа.

Нашата страна е поставена под номер 11 по сила на участващите в тима ни шахматистки. В състава са гросмайстор Антоанета Стефанова, Ива Виденова, 16-годишната Симонета Иванова, международният майстор Елица Раева и Маргарита Войска. Водач на групата и старши треньор на женския ни национален отбор по шахмат е гросмайстор Владимир Георгиев от Добрич, който е личен треньор на Антоанета Стефанова, а под неговото наставничество тя стана световна шампионка.

Очаква се ученичката от плевенската Математическа гимназия да играе на 3-та или 4-та дъска.

Симонета Иванова извоюва мястото си при националките, след като тази година тя покри две норми за майстор на спорта по шахмат. През 2013-а Симонета е национален шампион по класически шах и по блиц за 16-годишни. Трета е на финала при жените, като единствена тя победи шампионката Ива Виденова. Има и трето място с женския отбор на ЦСКА и стана шампион с девическия състав (до 16 години) на СКШ „Михаил Тал” – Червен бряг.

От 3 до 6 ноември националките ни проведоха подготвителен лагер в Банкя, а днес летят към Полша.

През тази година Симонета Иванова се готви под ръководството на гросмайстор Александър Делчев. През декември ще участва в Световното индивидуално първенство по класически шах, което ще е в Ал Аин, Обединени арабски емирства. От 17 до 29 декември Симонета ще мери сили в своята възрастова група и от нея България ще очаква медал.

Текст: Иво Тодоров

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...