Акценти
Начало / Общество / Плашат с уволнение протестиращи служители на Плевенския затвор?

Плашат с уволнение протестиращи служители на Плевенския затвор?

zatvor

Около 20 служители на Плевенския затвор са били заплашени с уволнение от ръководството на затвора във връзка с динамиката около местните и националния протести, организирани от Синдиката на служителите в затворите в България. Това каза за infopleven Димитър Нанов, председател на местната структура на Синдиката. Нанов информира още, че дори тази сутрин са получени подобни заплахи, но вече в по-мека форма.

По думите му една от точките на напрежение между ръководството и протестиращите служители са исковите молби, които са подали, във връзка с незачитане на пълните им 24-часови смени. Заплащането е на база 20 часа, 20 часа и половина, а работещите в системата претендират за коректно отношение. „На първа и втора инстанция моято искова молба беше уважена, дори получих изплащане на дължими възнаграждения“, сподели още Нанов. Подобни искови молби са подали и много от неговите колеги. Същият процес върви сред служителите на затворите в цялата страна, добави той.

Потърсен за коментар във връзка с твърденията за заплахи с уволнения Иван Петков, директор на Плевенския затвор, коментира, че няма такова нещо. Той добави, че подкрепя всички действия на служителите, които са позволени от закона. „Официално ръководство на затвора ни подкрепя, но неофициално това не е така“, коментира още Нанов.

Над 20 служители на Плевенския затвор се събраха тази сутрин до сградата в 9 часа, за да уточнят последни подробности около пътуването за националния протест в София. В инициативата се включиха 12 членове на Синдиката от плевенския затвор, както и техни колеги, които не са членове. В същия състав те ще участват и в националния протест, който ще се състои на 9 ноември от 13 часа пред сградата на Министреството на правосъдието, информира още Нанов. Надзирателите пиха вода и кафе около половин час до сградата на Плевенския затвор.

Сред основните искания на протестиращите са изравняване на социалните плащания и работните им заплати с тези на полицаите, военните и пожарникарите. Служители от затворите в страната предприеха поетапни протести пред сградите на ведомствата тези дни. Повод за локалните протести е позицията, която ръководството на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” е приело на свое заседание по повод предстоящия национален протест, организиран от Синдиката. Становището е изпратено до министъра на правосъдието Зинаида Златанова и зам.-министъра на правосъдието Илия Ангелов, отговарящ за затворите, с копие до Иван Петров, председател на Управителния съвет на Синдиката.

„С писмото на практика ГД “Изпълнение на наказанията” по недопустим начин си присвоява правото да говори от името на Синдикат на служителите в затворите в България по отношение на приети решения и искания, които са въпрос на преговори с Министерството на правосъдието”, се казва в позицията на Синдиката, която е повод за поредица протести пред сградите на затворите в страната.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...