Акценти
Начало / Общество / Крепостта „Сторгозия” привлича все повече туристи след благоустройството й

Крепостта „Сторгозия” привлича все повече туристи след благоустройството й

крепост Сторгозия

Потокът от туристи към крепостта „Сторгозия” рязко се увеличи след благоустрояването на терена около нея и хората остават приятно изненадани от видяното. Това  е заключението на археологът Петър Бънов, който днес беше гид на журналистите, при посещението им на поредния обект, реновиран по Комплексния проект за развитие на устойчив туризъм в регион Плевен, реализиран от Община Плевен и Областна администрация с европейски средства. „Изпълнението на проекта помогна с поглед от едно място да бъдат обхванати всички съществуващи обекти – кулата, крепостната стена, входното пространство, базиликата, хореума /склад за зърно/, които преди не се виждаха, заради буйно израслата растителност”, подчерта Бънов.

крепост Сторгозия

Мария Иванова, административен сътрудник на проекта обобщи, че по проекта е реновирана сградата на охраната и пространството около нея, изградени са две панорамни прощадки, които дават възможност на посетителите да се насладят на панорамата към парк Кайлъка и към града. Освен това е реновирана  централната алея между крепостните стени и базиликата и е направено ефектното осветление на крепостта и на алея. По препоръка на Регионалния музей е  ремонтирана пешеходната алея, която тръгва от парк Кайлъка и в рамките на 8 минути  може да се стигне до входа на крепостта. Това досега не беше възможно, освен по обиколната асфалтирана алея, обясни Иванова..

Оконочателната стойност  на ремонтните дейности в района на  крепостта и в парк Кайлъка е 1 млн. 467 хил. лв. В парка са извършени подобрения на детските площадки, обновени са 16 мостчета, облагородена е Бригадирската поляна, изградена е площадка за фитнес на открито. Важна част от изпълнението на проекта, който обхваща още Панорамата, мостът на река Вит и Паметникът на победата при село Ясен, е изработката на рекламни материали. Те включват каталог, няколко вида рекламни дипляни и дискове с визуален разказ за всеки един обектите и модерните напоследък магнитни картички. Всички тези материали са изготвени  с консултацията на специалисти от Регионалния исторически музей и Военноисторическите музеи в Плевен и се разпространяват безплатно, уточни Мария Иванова.

крепост Сторгозия

Според Петър Бънов тези рекламни материали, чието изпълнение е  много добро,  могат да бъдат основата в бъдеще да се създаде един информационен център. Той може да бъде разположен в реновираната сграда на охраната и там  с малки фототабла и копия на материали, открити при разкопките на крепостта „Сторгозия” да се привлече още повече интересът на туристите. Но за разкриването му ще е необходим бюджет за разкриване на нови щатни бройки, което е в правомощията на Община Плевен.

Това, което и журналистите видяха е, че вътрешната алея се нуждае от по-добра обработка, за да се заравни. Сега стърчащи камъни затрудняват малко движението по нея.  А Петър Бънов  изтъкна, че направеното по този обект трябва да продължи да се поддържа, като неговото предложение е да се разчисти още по-голяма площ около крепостните стени, за да се увеличи видимостта към тях. Сега ефектното нощно осветление се губи в клоните на дърветата, особено през лятото, когато гората се разлисти, обясни той.

Но най-важното е, че вече посетителят може да усети, колко величествена е била крепостта и след като провокираме интереса му, той може да посети Регионалния исторически музей, където се пазят интересни археологически находки, открити при разкопките на крепостта, както и неин макет, подчерта Петър Бънов.

крепост Сторгозия

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...