Акценти
Начало / Общество / Сертифицират летището в Долна Митрополия и за граждански полети

Сертифицират летището в Долна Митрополия и за граждански полети

Валери Илиев Найден Зеленогорски

Летището в Долна Митрополия да може да се използва и за граждански полети. Такова предложение ще бъде внесено до министъра на отбраната. Това съобщиха днес експертът по въздухоплаване Валери Илиев и заместник-председателят на Движение „България за гражданите” Найден Зеленогорски в пресклуба на БТА. Предложението идва от инициативен комитет от бивши и настоящи летци, които ще внесат искане за сертифициране на летището за извършване на граждански полети.

Валери Илиев обясни, че издаването на подобен сертификат струва 1000 лева, които са за държавна такса, но несъмнено ползите след това за целия р4егион ще са много по-големи.Летището е било действащо за граждански полети преди години, но към днешна дата то се използва само за цели на военните. На този етап се изисква само неговото сертифициране и не би било проблем то да започне да функционира. Летището отговаря на всички изисквания за сигурност и не е необходимо да се ходи до София, за да се осъществи полет. Не е изключено то да се ползва и за международни полети, което със сигурност би оживило региона. Много инвеститори биха били по-склонни да започнат своя бизнес тук, допълни от своя страна Найден Зеленогорски. При превозването на големи товари също би било много по-удобно, което също ще привлече големи производители в града ни.

Валери Илиев поясни, че един от най-масово използваните за граждански полети самолети „Еърбъс 320” няма никакви проблеми с приземяването на пистата в Долна Митрополия, което прави съвсем реална възможността за осъществяване на международни полети от там. От тази гледна точка това ще бъде една много добра възможност за Плевен. Разрешение за това трябва да даде министърът на отбраната, който трябва да разреши гражданските полети. До този момент той е изразил своето положително становище за идеята и остава тя да бъде реализирана, като за целта трябва да се вземе едно административно решение и да се издаде сертификат.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

4 коментари

  1. Несъмнено една отлична идея , която ще спомогне да се развие града и ще подпомогне бизнеса и гражданите. Дано държавните институции го проумеят и подпомогнат .Успех в начинанието !

    • Поредния идиотизъм. В този град хора не останаха. За кого ще се правят полети и за какво. Умря комунизма, който ви даваше работа, като ви караше нефт от 500 км, няма ги поделенията, няма го и планираното земеделие, за което ви караха вода чак от Дунав, за да не ви изсъхне реколтата на 2-рия ден. Днес властва пазарната икономика, т.е. дивия капитализъм, така че се хранете с плодовете му и не говорете фантасмагории. Хора няма за граждански полети, производство няма за карго полети, няма туризъм, няма нищо. Логиката на пазарната икономика безцеремонно и логично ви обрича като град и регион , въпреки опитите за протекции на този „виден“ последовател на синята идея със съмнителен умствен и интелектуален капацитет. Успех все пак.

  2. Ако това стане ще бъде много добре. Точно дългогодишното унищожаване на промишлените отрасли доведе до обедняването на региона и обезлюдяването на града. Бъдещите инвестиции зависят от инфраструктурата-магистрали, летище, пристанище и пр. Ако си спомняте говори се по едно време за строеж на писта за Формула 1. Но Богдан Николов с неговата писта за мотори май попречи. А те искаха инфраструктура и особено летище. Иначе не става. И правилно. Хотели, летище, магистрала. Но макар и Формула 1 да е мечта от 1001 нощ, като цяло за бъдещи инвестиции летището е изключително важно.

  3. А и от паьарна гледна точка би било добре. Помислете си, в днешно време полетите не са никак евтини и то е заради високите летищни такси по международните летища. Конкурентни биха били low cost компаниите. С такава компания която обслужва полети до малки летища обаче би могло да има алтернатива на скъпите полети. С подобна компания полет от малко летище в България до малко летище в Германия, Англия, Испания да речем би струвало 50 евро. При редовен полет в наблъсканите самолети до големи летища за 200 – 300 евро и нагоре. А при наличие на магистрала до София и Търново, да долетиш от някъде до Плевен би било не толкова зле. Местоположението е в централна северна България. Автобусни линии веднага биха били първите които ще имат работа. А и такива полети не са целогодишни, а сезонни, моме да има чартъри, частни полети и други. Не е казано че ще има полети от всякъде, това е нереално. Но така се започва, а не да мислим къде имало хора, те хората затова ги няма, защото няма работа. Едно време имаше. И ако нефта е каран от 500 км, то защо умишлено закриха сума ти му отрасли – например на хранително-вкусовата промишленост. А и Нефтохим даде мило и драго да остане монополист и унищожиха Плама. Пристанище за нефта имаше на Сомовит, румънския нефт също е близо. Но руснаците ни монополизираха.