Акценти
Начало / Политика / Сергей Станишев: Правителството показа отношение към Плевенска област с одобрени проекти за близо 14 млн. лева

Сергей Станишев: Правителството показа отношение към Плевенска област с одобрени проекти за близо 14 млн. лева

Сергей Станишев

За последните месеци от работата си правителството показа отношение към Плевенска област с одобрените проекти за близо 14 млн. лв. Това подчерта предсетдателят на БСП и  президент на ПЕС Сергей Станишев на срещата си с журналисти днес в Плевен. Той отбеляза, че тези проекти решават конкретни проблеми  на редица общини в областта, включително и на община Плевен. Станишев припомни, че Плевен има одобрени 2 млн. лв. за проектирането на спортна зала, като същинското  финансиране за изграждането й ще е догодина. Приоритет на правителството на Орешарски е да продължи програмата за сближаване на регионите, изтъкна Станишев и допълни, че се слага край на политическата селекция спрямо общините, която ГЕРБ са възприели. Стараем се да помагаме на общините с различен политически цвят и това ще продължи и през тази година, заяви лидерът на БСП. Той обясни, че набирането на нови проекти ще започне веднага след приемането на бюджета през есента, за да има повече време за провеждане на всички процедури и за изграждане на обектите.

Сергей Станишев заяви, че стъпка по стъпка  ще се намират пари за АМ „Хемус” , защото тя е важна за премахване на очевадния дисбаланс между Юна и Северна България, като така отговори на казаното малко по-рано от Бойко Борисов, че правителството няма пари за магистралата. „Бих попитал г-н Борисов,  защо в преговорите по новата финансова рамка за България, за разлика  от 12 други премиери, не отстоя допълнителни средства за най-изостаналия  раион в Европа – Северозападна България”, запита Станишев и акцентира, че въпреки  пропуснатите възможности за страната от Борисов, правителството е  намерило  механизъм и е получено одобрението за отпускане на средства за Северозападна България.

В Плевен Сергей Станишев коментира и отвореното писмо  на издателя Иво Прокопиев, в което той настоява за публичното извинение на лидера на социалистите, че си е позволил да коментира лична кореспонденция. Става въпрос за писмо от личната поща на Прокопиев към журналисти от неговите издания по повод намерението на държавата да отнеме лицензите на ЕРП-та.  „За какво точно аз трябва да се извинявам? Бих попитал г-н Прокопиев него не го ли е срам и няма ли да се извини, че, в името на конкретни свои икономически интереси, е подал опорни точки към неговите медии, към неправителствени организации, към партии едва ли не какво да правят. Той прави едно задкулисие, един заговор как да се дискредитира  политиката на правителството, което се опитва да  въведе ред и иска ЕРП-та да спазват законодателството, да уважават българските  граждани”, заяви Станишев. Според него става въпрос за сценарий за дискредитация и на  правителството, и на държавата.

В Плевен Сергей Станишев се подписа под Манифеста на ПЕС, който бе донесен от група социалисти, представители на няколко европейски страни. Те са организирали обиколка в държавите-членки на ЕС в подкрепа на документа на ПЕС.
Това е нашата програма за една нова, социална и справедлива  Европа, която да се обърне отново с лице към гражданите, а не да решава проблемите на кризата на гърба и за сметка на гражданите на ЕС, каза след подписването  Станишев. Това е голямата цел, която си поставя цялото социалистическо семейство в ЕС и ние сме много близо до реализацията на промяната чрез евроизборите, допълни той.

Сергей Станишев

Платена публикация

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...