Начало / Култура / Вкаменелости от отминали епохи ще една от любопитните изложби, подготвени за Нощта в музея

Вкаменелости от отминали епохи ще една от любопитните изложби, подготвени за Нощта в музея

Регионалният исторически музей в Плевен за девети път ще участва в20140516-080459.jpg Европейската инициатива „Нощ в музея”. На 17 май от 19.00 ч. жителите и гостите на града ще имат възможност безплатно да посетят музея, да усетят духа на историята, на отминали епохи.
В изложбата „50 години сътрудничество Плевен – Ростов на Дон” с богат снимков, документален и веществен материал са представени ползотворните дългогодишни контакти между градовете побратими.
„Великденски обредни хлябове и обичаи” е изложбата, подготвена съвместно с ученици от Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване. В българската културна съкровищница жизнерадостните Лазарски обичаи, Великденските хлябове – благословия за здраве и благополучие, красотата на народните облекла имат специално място като минало и настояще.
С експонати от фонда на музея изложбата „В мрака на далечните епохи” представя вкаменелости от минали епохи, морски таралежи, корали, амонити и др., открити в региона, някой от тях са съвременници на динозаврите.
В парка на музея е изложбата „Плевен – моят град” на Регионалния бизнес център – Плевен.
Родолюбивата щедрост на знайни и незнайни дарители за летописа на родния край, в обогатяване и опазване на вековната ни история и култура е илюстрирана с 3 камерни изложби под надслов „Съхранено от миналото, дарено за бъдещето”.
Вълшебството на детското творчество ще ви докосне с рисунките на Арт школа „Колорит” с художествен ръководител Майя Ананиева.
В парка на музея ученици от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” от 20.30 ч. ще представят музикално – сценичен спектакъл.
Към Европейската инициатива „Нощ в музея” се присъединява Държавен архив – Плевен. Посетителите ще имат възможност да разгледат изложба с материали от фонда на архива.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...