Акценти
Начало / Култура / Северняшкият отново в тройката на най-добрите, е целта на новия му художествен ръководител

Северняшкият отново в тройката на най-добрите, е целта на новия му художествен ръководител

Завърнах се в Плевен с огромната амбиция да върна Северняшкия ансамбъл в тройката на най-добрите български ансамбли и да върна славата му на запазена марка за фолклора на Северна България. Това заяви днес на първата си среща с журналисти новоназначеният художествен ръководител на ансамбъла доц. Георги Хинов. Негова главна цел ще е Северняшкият ансамбъл да съхрани богатото песенно и танцово наследство на Северозападна и Централна Северна България.

В бъдещата си работа доц. Хинов ще разчита много на подкрепата на Община Плевен, както и на спонсори, за да бъдат решени едни от основните проблеми на ансамбъла – осигуряване на собствен транспор и озвучителна техника. Ще ни е нужна подкрепа и за нови костюми, необходими за обновения ни репертоар, допълни още доц. Хинов.

Той обяви, че ще ревизира основно репертоара на Северняшкия ансамбъл, като ще върне добрите традиции, положени от Маестро Иван Вълев. Новият репертоар на ансамбъла ще бъде изграден изцяло на основата на северняшкия фолклор, като ще бъде обогатен с шопски и тракийски фолклор, уточни новият главен художествен ръководител.  Напълно обновеният репертоар ще бъде представен пред плевенска публика през месец декември. Но още през септември доц. Хинов ще трябва да защити работата си на международна сцена на концерт в Ростов на Дон по повод 50 години от сътрудничеството му с Плевен.

В дългосрочната си програма  доц. Георги Хинов е заложил организирането на няколко фестивала, които да възродят Плевен като център на музикалното и танцовото изкуство. Той обяви, че предвижда градът ни да бъде домакин на национален фестивал „Кайлъка пее и танцува” и на фестивал-надпяване в памет на маестро Иван Вълев, в който ще участват професионални хорове. За любителите ще е националният преглед на клубовете по танци.

Амбицията ми е да оставя трайна следа в Плевен и развитието на Северняшкия ансамбъл, заяви доц. Георги Хинов. По думите му това задължително ще премине през оптимизиране на качеството, но и на количеството, като уточни, че не става въпрос за драстично намаляване на състава на ансамбъла.

Радвам се, че доц. Хинов спечели конкурсът, обявен от Министерството на културата и съм сигурен, че положителните резултати от неговата работа, основана на дългогодишния му опит, ще се усетят много скоро, каза кметът проф. Димитър Стойков при представянето на новия художествен ръководител на Северняшкия ансамбъл.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...