Начало / Общество / Представители на ОССЕ на среща в Областна администрация

Представители на ОССЕ на среща в Областна администрация

Зам. областният управител Тошко Гетов се срещна днес с Инге Кристенсен (Дания) и Христос Христогеоргакис (Гърция),представители на Офиса за демократични институции и права на човека (ОДИПЧ) на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които ще наблюдават изборите в областите от  Северозападния район за планиране по покана на българското правителство, съобщиха от областната администрация.

Десет международни експерти и дванадесет дългосрочни наблюдатели ще бъдат разположени на територията на цялата страна, за да следят отговарят ли предсрочните парламентарни избори на поетите от страната ни ангажименти  за демократични избори, както и на разпоредбите на вътрешното законодателство. По време на срещата e обяснено, че наблюдателите ще проследят дейностите по кампанията, работата на изборната администрация и съответните държавни органи, изпълнението на правната рамка и разрешаването на изборни спорове. Като част от наблюдението, мисията ще следи и медийното отразяване на кампанията.

По време на мониторинга, са предвидени срещи с представители на съответните власти и политически партии, с кандидати, както и с представители на гражданското общество, медиите и международната общност. В деня на изборите, наблюдатели ще следят отварянето на изборните секции, гласуването, броенето на бюлетините и обобщаването на резултатите на всички нива.

На срещата днес при зам.-областния управител присъстваха също главният секретар на Областна администрация Теменужка Василева и председателят на РИК- Плевен Румен Цачев.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...