Начало / Култура / Св.Харалампи и св. мъченица Валентина честваме днес

Св.Харалампи и св. мъченица Валентина честваме днес

Православната църква почита на 10 февруари паметта на св. мъченица Валентина и св. Харалампи.

Сведенията за светата мъченица са много оскъдни. Известно е, че е живяла в околностите на Кесария Палестинска. Тя става жертва на гоненията срещу християните през 308 г. при Максимилиан ІІ Галерий. Когато мъчителите се опитват да я накарат насила да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с гръб към горящия на него огън. Тази постъпка предрешава съдбата й – езичниците я обезглавяват.

В народните представи Св. Харалампи бил властелинът на всички болести. Държал ги със синджир и по своя воля ги пращал да вървят по света. Освен това е почитан като Според легендите свети Харалампи е заповедник и на чумата и поради тази причина денят му е наричан още „Чумин ден“. За да умилостивят чумата, жените месели питки, мажели ги с мед и ги раздавали на съседи и роднини.

В народните представи чумата е стара, грозна, рошава и зла жена, която трябва да се изведе от селището. Затова оставят край населеното място питка с мед, шише вино, нова кърпа, сапун, гребен и вода, за да се залиса, докато мие косите си и ги сплита, а докато се нахрани и напие — да забрави за какво е слязла.

Свети Харалампи е избран и за покровител на пчеларите.

Според поверията жените днес не трябва да работят, за да се предпазят от лоши болести. Единствено разрешено е да омесят питка, която да занесат в църквата за освещаване. Заедно с нея се носи и мед. Смята се, че този мед е придобил лековити сили, затова се пази през цялата година. Ако някой се разболее му дават от него, та по-бързо да се възстанови и да оздравее

Имен ден днес празнуват Валентина, Валя, Валерия, Харалампи, Ламбо, Пейо, Пейчо, Пейка.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...