Начало / Култура / Регионалната библиотека влезе в света на „Глобални библиотеки”

Регионалната библиотека влезе в света на „Глобални библиотеки”

Регионална библиотека „Христо Смирненски” – Плевен  е една от общо 900-те библиотеки в страната, включени впрограмата „Глобални библиотеки”, финансирана от фондация „Гейтс”, научихме от директора на библиотеката Ани Михова.  Целта на програмата е осигуряване на безплатен достъп до глобалния свят на интернет чрез мрежата на библиотеките.

В рамките на програмата, чиято реализация ще продължи до 2013 г., Плевенската библиотека е получила безплатно 25 компютъра – последно поколение, мултимедия, софтуер.

От 6 февруари, също в рамките на програмата, е започнало обучение в елементарна компютърна грамотност на читатели от библиотеката. Любопитно е, че възрастта на включените в първата група е около 60 г. Възрастта им обаче не е пречка да усвоят основния познания за работа с компютър. Дори по тяхно желание е включено допълнително обучение за прехвърляне на снимки от фотоапарат на компютър и качване на информация на флаш памет. Такива курсове ще се провеждат до края на месец март и всеки от читателите на библиотеката, който желае, ще може да се включи.

В Плевенска област още 45 читалищни библиотеки са включени в програмата „Глобални библиотеки”, по която ще получат компютри, за да предоставят безплатен достъп до интернет на читателите си.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...