Акценти
Начало / Общество / Свето кръщение получиха днес 28 деца в Плевен (снимки)

Свето кръщение получиха днес 28 деца в Плевен (снимки)

В храм „Света Параскева” в Плевен днес беше голям празник. Свето кръщение от митрополит Игнатий получиха 28 деца от Плевен, Кнежа, Ловеч, Видин. Така те се включиха в инициативата на Движение за национална кауза (ДНК), която се провежда под патронажа на Патриарх Неофит и Българската православна църква.

В Плевен кръстници на някои от децата станаха водещата на „Търси се“ Меги Димчева и „Майка на годината 2016г.“ – Златка Димитрова. Официален гост на церемонията беше кметът на община Плевен  Георг Спартански.

Той получи сертификат, с който от Движение за национална кауза изказват благодарност на Община Плевен за подкрепата на каузата за повече деца в България. Кметът изказа благодарност на организаторите за идеята, която е много актуална в днешно време. На новопокръстените деца той пожела да усвоят и християнските ценности,” защото  да обичаш ближния, да не крадеш, да живееш достойно са все неща, които всички желаем, но не винаги спазваме”. „Нека децата ни от момента, в който бъдат посветени в тайнството на Светата църква, да растат здрави и умни, да  растат добри християни, за да са гордост за своите родители и за страната ни”, пожела кметът.

На всички деца, получили Светото кръщение, бяха подарени сребърни кръстчета – символ на вярата, и подаръци от спонсорите на кампанията.

Най-малкият кръщелник днес беше двумесечната Дария от Плевен. Свето кръщение получиха и 10-месечните близнаци Пламен и Пламена от Луковит. Полина, която е само на 6 месеца, и нейните родители дойдоха чак от Видин, за да участват в общото кръщение. Първи Свето кръщение прие Аспарух от Плевен. Сред новопокръстените деца имаше още Самуил, Христо, Спасимира, Виктор.

Националното кръщене е финалът на кампанията за насърчаване на раждаемостта „Направи го за България”, в рамките на която за всяка споделена бременност ДНК осигурява минимум 1 лев на фондация „Искам бебе“ в помощ на двойките с репродуктивни проблеми.

Днес 1 000 деца в 10 града в страната бяха кръстени.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...