Акценти
Начало / Образование / Курсисти от Гърция и Румъния ще проведат обучение по роботизирана хирургия в Плевен

Курсисти от Гърция и Румъния ще проведат обучение по роботизирана хирургия в Плевен

ТЕЛЕЦ

На 26 и 27 юни 2014 г. в Телекомуникационния ендоскопски център ще се проведе традиционният, шести пореден форум по роботизирана хирургия с практическа част и международно участие. В центъра вече е инсталирана демо система и симулатор за обучение на курсистите от Гърция, Румъния и България, които ще преминат интензивно обучение в теоретични и практически сесии върху живи тъкани, информираха от Медицинския университет в Плевен.  Те ще овладеят основните принципи на роботизираната хирургия, ще се запознаят с устройството и функционирането на роботизираната система, с позиционирането на пациента, както и с правенето на хирургични шевове и възли с помощта на робота.

Проф. Григор Горчев, ръководител на Телекомуникационния център и на семинара по роботика, ще открие събитието и ще бъде първият лектор с доклад, представящ 6-годишния опит на плевенския екип в роботизираната гинекологична хирургия.

В дните на семинара Проф. Горчев ще участва като хирург на конзола и в двете сесии „Хирургия на живо”, демонстрирайки гинекологични интервенции с новата роботизираната система, а участниците ще имат възможност да наблюдават и дискутират от аудиторията в ТЕЛЕЦ.

Участие в теоретичните сесии и двата дни ще вземат водещи специалисти от България, Румъния и Италия, които ще изнесат лекции, споделяйки своя опит в роботизираната хирургия.

Специален гост на събитието тази година ще бъде италианският хирург проф. д-р Енрико Виза, онкогинеколог от известна клиника в Рим, който ще изнесе пленарна лекция на 27 юни.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...