Акценти
Начало / Култура / Световен конгрес на панорамите отново ще се проведе в Плевен

Световен конгрес на панорамите отново ще се проведе в Плевен

От 9 до 13 септември градът ни ще е домакин на Световния конгрес на панорамите, съобщи директорът на Военноисторически музеи – Плевен доц. Милко Аспарухов.

На подобна среща Плевен беше домакин през 2002 г.  и сега сме много горди, че градът ни отново има голямата чест да домакинства на подобен форум, подчерта Милко Аспарухов. Поводът за втори път престижният форум да се състои в Плевен е, че тази година се навършват 135 години от освобождението на града ни, 35 години от построяването на Панорама „Плевенска епопея” и 105 години от създаването на плевенските Военноисторически музеи.

21-ата конференция на Международния съвет на панорамите ще се проведе под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Темата на световната  среща ще е „Историческата битка под формата на панорама – настояще и бъдеще”.

През миналата седмица директорът на Военноисторическите музеи в Плевен и кмета проф. Димитър Стойков са посетили швейцарския град Люцерн, където се намира секретариатът на Международния съвет на панорамите. На срещата са уточнени подробностите около предстоящото ни домакинство на световния конгрес. Тези дни е получено благодарствено писмо от президента на Международния съвет на панорамите Ернст Щорм във връзка с подготвената програма на предстоящия форум. А тези дни ще бъде подписан и самия договор за провеждането му.

До този момент има заявени 15 доклада от учени от САЩ, Швейцария, Великобритания, Холандия, Русия, Белгия, Бразилия, Япония. Засега заявените доклади от България са три. „Системата е отворена и очакваме още заявки за включване във форума, като прогнозата ни е, че ще посрещнем много повече гости в сравнение с предишното ни домакинство”, отбеляза доц. Аспарухов. Той поясни, че финансовото участие на Военноисторическите музеи, респективно на Обшина Плевен, ще бъде до 5 000 лв. Всички останали разходи се поемат от участниците във форума.

В рамките на форума ще бъде организирана богата съпътстваща програма, включваща посещение на катедралния храм „Александър Невски” и Националния исторически музей в столицата, църкви и манастири около Велико Търново и Арбанаси. Догодина трябва да бъде издаден и сборник с материалите от конференцията. Покана за гостуване по време на конференцията е изпратена и към студио „М.Греков”, чиито художници са участвали в създаването на плевенската панорама. Те са сред лидерите на баталното изкуство в световен мащаб.

Радостен съм, че в Плевен ще се проведе научен форум извън медицината, подчерта и кметът проф. д-р Димитър Стойков. Да се нагърбиш с организацията на подобни форуми, е изключително отговорно и тежко, добави той.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...