Начало / Общество / Общественото обсъждане на бюджета – със съветници и журналисти

Общественото обсъждане на бюджета – със съветници и журналисти

66 млн. 631 хил. лв. приходи и 66 млн. 631 хил. лв. разходи са заложени в проекта за бюджет на Община Плевен за тази година, акценти от който кметът проф. Димитър Стойков представи на публично обсъждане в сряда в зала „Гена Димитрова” в Плевен.

За публично обсъждане едва ли би могло да се говори, тъй като в залата присъстваха основно общински съветници, общински служители, журналисти и съвсем малко заинтересовани от темата граждани.

Затова и остана привкус за режисираност, когато повечето въпроси бяха поставени от общински съветници от ГЕРБ.

Те поискаха да разберат как ще се отразят върху бюджета променените такса смет и данък сгради, с колко се увеличават вноските, които Общината трябва да направи към Министерството по околната среда и водите заради все още неизграденото ново депо за отпадъци и какви ще са месечните вноски на Общината по инвестиционния кредит, изтеглен преди две години.

От отговора на кмета стана ясно, че съществено отражение върху приходната част на бюджета от променените данък сгради и такса смет не се очаква. Освен това от сметката за такса смет Общината тази година ще трябва да възстанови още 2 млн.лв. от изтегления 3 млн.лв. вътрешен заем. По отношение на вноските за екоминистерството кметът припомни, че Общината е платила над 400 хил.лв. за две проектни предложения за ново депо за отпадъци, които са отхвърлени  от Министерството на околната среда и водите. Затова е направено трето проектно предложение, то е одобрено и договорът за изграждане на депото е подписан. Въпреки това през следващата година депото няма да бъде готово, което води до непрекъснато увеличаване на таксата към МОСВ. Що се отнася до месечните вноски по инвестиционния кредит, кметът обясни, че през 2012 г. по този заем са внесени 1 млн. 300 хил.лв., през тази година трябва да бъдат внесени 2 млн. 800 хил.лв.

Като представител на „Дискусионен клуб 13” Иванка Ватева, главен редактор на вестник „Посредник”, апелира да не се увеличава таксата за детски градини, пропуснала вероятно в потока от цифри в изложението на кмета, че такова увеличение категорично няма да има.  Все пак кметът използва възможността да акцентира, че тази година Общината ще получи от правителството 2 млн.лв., с които ще бъдат построени две нови детски градини в Плевен.

За озеленяване в бюджета са предвидени 900 000 лв., каза в отговор на въпрос кметът и почти беше принуден да обещае, че ще бъдат заделени и 2 хил.лв. за борба с кестеновия молец, който от години мори дърветата в Плевен.

Единственият въпрос, който не беше нито от съветник, нито от журналист, беше свързан с парите, които Общината дава за култура. Колко са те и предвижда ли се увеличение на заплатите на работещите в културните институти, поиска да разбере Янчо Андонов, председател на КНСБ в Плевен. И допълни, че тези заплати не са увеличавани през последните 5-6 години. От отговора на кмета стана ясно, че заложените в новия бюджет средства за култура са 4 млн. 449 хил. лв., което е 6.8% от общия бюджет и направи сравнение с предвидените средства за здравеопазване, които са 5.68% от бюджета на Общината. От малкия дебат, последвал тази информация, недвусмислено се разбра, че единственият път за увеличение на заплатите в сферата на културата  минава през реформа там.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...