Акценти
Начало / Култура / Рядко показвани вещи на Катя Попова представени във временна изложба

Рядко показвани вещи на Катя Попова представени във временна изложба

РИМ

В Регионалния исторически музей в Плевен са подготвили временна изложба с лични вещи на оперната прима Катя Попова, която ще бъде открита по повод предстоящото честване на 90 години от нейното рождение от 20 до 24 януари. Това научихме от Нели Дакова, ръководител отдел „Нова и най-нова история” на Регионалния музей.

В две витрини, разположени в зала „Културен живот на Плевен от Освобождението до наши дни”, специалистите от музея са подредили част от дарението, което сестрата на Катя Попова – Диана Попова, прави на музея през 1987 г.

В експозицията са включени снимки на именитата изпълнителка от коронни нейни роли в оперни спектакли, както и костюмът й от ролята на Маргарита в операта „Фауст”. Сред експонатите са и две от големите отличия на Катя Попова – орден „Кирил и Методий” – І степен, и орден „Република България” –  ІІ степен. Интересен експонат е частица от корпуса на самолета, при катастрофата с който тя загива на 24 ноември 1966 г.

Посетителите ще могат да видят и  албуми със снимки на Катя Попова като дете и от участията й на български и международни сцени. Сред личните вещи на певицата са нейна детска рокличка, която не е показвана досега, също кок, използван за ролята й в операта „Мадам Бътерфлай”.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...