Акценти
Начало / Общество / Румънски шофьори всяват ужас в Радомирци

Румънски шофьори всяват ужас в Радомирци

Петима загинали при катастрофи и още десетки пътно-транспортни произшествия с и без пострадали. Това е равносметката за последните две години от инцидентите, станали на около 700-метровия прав участък в плевенското село Радомирци /с около 1600 жители/, община Червен бряг. За него разказва кмета Петьо Йотов.

„Всеки ден живеем на ръба, живота ни е като руска рулетка, заради постоянната заплаха от пътни произшествия в селото. Те са в резултат на високите скорости на шофьорите, които изминават този кратък участък като на рали. Къщите на хората са само на 2 метра от платното. Мъчително изпитание е за възрастните и децата да пресичат шосето. Трафикът е интензивен, защото това е републикански път София – Плевен. Основната заплаха са румънските шофьори. Като усетят, че има полиция карат по-нормално, но в повечето случаи профучават с около 120 км в час“, коментира кметът. И уточнява, че последните инциденти са от преди две седмици.

„Цяло чудо е, че не стана трагедия. Румънски автомобил блъсна жена и Слава Богу, че няма загинал. Друг румънец удари колата си в ръба на бензиноколонка на бензиностанцията. Няколко дни по-късно пак румънски автомобил се спря в пилоните за знамената на същата бензиностанция. После обясняват, че късно били видели бензиностанцията. Иначе има полицейско присъствие, но ние сме крайна точка на област Плевен и само това не е достатъчно“, каза Йотов. Според него не само агресивното управление на водачите на МПС е проблем.

„Този 700-метров пътен участък не е обезопасен. В с.Златна Панега /Ловешка област/ са монтирани мантинели, в град Луковит – светофари и пешеходни пътеки. В с.Радомирци обаче нищо. Тежките камиони са направили коловози по шосето и когато преминават в дъждовно време е страшно за къщите до пътя. Лошо е, че сами няма как да се справим. Областно пътно управление – Плевен поддържа пътя до табелата на селото. Вътре в него ние трябва да го поддържаме. Как да стане, като сме трима служители в кметството – аз и още двама. А клон на дърво да падне или е надвиснал – няма кой да ги отстрани и почисти. Така е защото спряха европрограмите за трудова заетост и не можем да наемаме хора на работа към кметството“, ядосва се кметът на с.Радомирци. Той многократно е сигнализирал за абсурдната ситуация до съответните инстанции.

„Жителите ни не могат да търпят повече. Някои предлагат да се прибегне до крайни мерки – протести на пътя. Не желая да се правят протести, защото ще ги политизират. Трябва обаче да се вземат мерки, защото е страшно. Нека дойдат представители на съответните институции и да решават какво трябва да се направи, защото пътя е републикански“, категоричен е първия човек на селото. Според него на тази абсурдна ситуация трябва да се постави точка.

„Вече 6-и мандат съм кмет, като независим кандидат и смея да твърдя, че съм наясно с всичко тук. Радомирци е лицето на община Червен бряг. Нашето село е връзката на общината с Германия и Испания. Така пише и на автобусния билет за пътуване до тези две държави. В с.Радомирци се качват и слизат от автобусите хората от всички населени места в община Червен бряг, които ходят и се връщат от гурбет. Ненормално е още със стъпването си на българска земя да ги обхваща ужас“, обобщи кметът на с.Радомирци – Петьо Йотов.

Снимки: Fuelo.net и bg.wikipedia.org

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...