Акценти
Начало / Политика / Румен Петков:С политиката си за Южен поток БСП даде ярък израз за задкулисието в международните отношения

Румен Петков:С политиката си за Южен поток БСП даде ярък израз за задкулисието в международните отношения

Румен Петков АБВ

Като еманация на задкулисието в международните отношения определи Румен Петков на пресконференция днес в Плевен водената от правителството политика по отношение на проекта „Южен поток”.  Какво означава четирима  висши функционери на БСП – Янаки Стоилов, Михаил Миков, Ангел Найденов, Кристиян Вигенин, да обядват с трима американски сенатори без да имат мандат от ръководството на БСП, зададе въпрос Петков, който е категоричен, че са водени преговори  и се поемат ангажименти „без мандат, зад гърба на обществото”. Румен Петков призова четиримата да обявят публично какви ангажименти са поели, за да е ясно, че не са в ущърб на страната. Противното е престъпление  и то не само в политическия смисъл на думата, заяви Румен Петков..

Той определи като „некадърие” политиката на сегашното правителство спрямо проекта „Южен поток” и като примери за това посочи бавното водене на преговорите, рязкото оскъпяване на проекта и порочното определяне на изпълнителите.  Петков обвини правителството в липса на енергийна дипломация. ”Невъзможността на министър-председателя да свика форум на премиерите на страните членки с участието на страните от бивша Югославия и в този формат да бъде поканен еврокомисарят Йотингер,  ни поставя в положението, в което се намираме днес”, заяви Петков и допълни, че отказът от суверинитет е  „най-грозният пример от съвременната история на България, когато министър-председател казва, че няма да решаваме сами собствените си проблеми и предоставя решението в ръцете на еврокомисаря” и това е равносилно  на национално предателство.

Южен поток е нужен на България и чрез новия си еврокомисар страната ни трябва ясно да каже, че не може да има двоен аршин в ЕС и както се изгради Северен поток, така трябва да се изгради и Южен поток, допълни още Петков. Той изтъкна, че България не може да е зависима от конюнктурните отношения между Русия и Украйна.По думите му тези, които жалеят за Украйна, трябва да са наясно, че са против българския национален интерес.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...