Акценти
Начало / Култура / Виолистка и флейтисти от Плевен се върнаха с престижни награди от Международен конкурс

Виолистка и флейтисти от Плевен се върнаха с престижни награди от Международен конкурс

Камелия Първанова
Камелия Първанова

Виолистката Камелия Първанова от плевенското Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков” спечели първа награда от първото издание на Международния конкурс за млади инструменталисти, който се състоя от 6 до 8 юни във Велико Търново. Преподавател на талантливата и многократно отличавана 16-годишна Камелия е Диана Петкова. Виолистката победи конкуренцията в трета възрастова група – до 16 години. Освен това тя получи Награда за инструментално майсторство от председателя на журито проф. Филип Павлов. Плевенчанката впечатли и цигуларя проф. Веселин Парашкевов от Германия, който й връчи „Награда за магия в изкуството”. Подобна награда получиха още 9 инструменталисти.

Диана Петкова
Диана Петкова

„Аз съм преподавател от 20 години и такъв талант не е имало. В това дете сякаш влиза божествена искра, когато се изправи пред публика, и създава невероятни неща”, коментира за infopleven Диана Петкова. Тя припомни, че това е третата първа награда през годината за перспективната млада виолистка – тя завоюва най-високите отличия от Националния конкурс „Светослав Обретенов” в Провадия и от Националния конкурс за изпълнение на българска музика „Върбан Върбанов” в Бургас.

флейта
Мария Александрова (в ляво) и нейни възпитаници.

Престижни отличия от Велико Търново донесоха в Плевен и възпитаниците на преподавателката по флейта Мария Александрова. Пламена Пенова от 8 клас спечели Специалната награда на Съюза на българските композитори за най-добро изпълнение на българска пиеса. Осмокласничката Елеонора Цветанова пък е носителка на трета награда в своята възрастова група – до 16 години, информира Мария Александрова. Третокласничката Божана Славкова е с поощрителна награда от конкурса.

Пламена Пенова
Пламена Пенова

В първото издание на Международния конкурс за млади инструменталисти във Велико Търново се конкурираха 80 деца от България, Германия, Турция, Русия и Китай, като разделението е само по възрастови категории – до 10, до 12 и до 16 години. Разделение по специалности няма и конкуренцията се оказва много сериозна, разказа Мария Александрова. В едни и също групи своите талант и качества доказват представители на клавишните инструменти (пиано, акордеон), струнни инструменти (цигулка, виола, виолончело, контрабас) и духови инструменти (флейта, обой, кларинет, фагот, валдхорна, тромпет, тромбон, туба).

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...