Начало / Икономика / Румен Овчаров: Бойко Борисов изгони RWE от проекта „Белене”

Румен Овчаров: Бойко Борисов изгони RWE от проекта „Белене”

Бившият енергиен министър Румен Овчаров заяви пред журналисти в Плевен днес, че мин.-председателят Бойко Борисов е изгонил немския концерн RWE от проекта за АЕЦ Белене с „грубата си и нахална политика и поведение“. „Въпреки предвижданото оскъпяване на проекта, те бяха готови да осигурят собствения си ресурс и дори казаха откъде ще го осигурят. И попитаха дали българската държава стои зад проекта Белене и дали министърът на финансите подкрепя проекта. Както и ще даде ли България гаранции или финансов ресурс на НЕК, за да осигури тя собствения си капитал”, уточни Овчаров.

По думите му, инвеститор има и в момента. Бившият енергиен министър дори съобщи, че представител на голям американски инвеститор има среща с Бойко Борисов на 28 януари. „Всички очакваха, както беше първоначалната концепция, че ГЕРБ ще подкрепи проекта. Сега вече, според мен, няма печеливш ход – и референдума ще загуби, и инвеститорът ще дойде, а той е голям американски инвеститор и мърдане няма”, беше категоричен Овчаров. Според него, дори само 2 млн. и 500 хил. души да отидат и да гласуват на референдума – това ще е голям успех.

Пред представители на медиите бившият енергиен министър направи и сметка, че ако днес пускахме първи блок на АЕЦ Белене и подготвяхме втори, цената щеше да е около 6 млрд. евро.

По време на посещението си Румен Овчаров се срещна с плевенската общественост и представители на плевенските браншови организации.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...