Акценти
Начало / Здравеопазване / Варицелите в областта – в норма

Варицелите в областта – в норма

98 са случаите на варицела в Плевенска област през последните две седмици, обявиха от Регионалната здравна инспекция. 72-ма са заболелите в Плевен, 7 – в Белене, по 4 случая има в Коиловци и Буковлък, останалите са единични случаи в различни населени места.

Срещу варицелата специфична имунопрофилатика няма, каза д-р Бонеслав Бонев от инспекцията, заболяването се предава по въздушно-капков път и това предполага бързо нарастване на случаите през определен период, т.е. има цикличност и епидемично разпространение. Данните за 2012-та в областта сочат общо за годината 822 регистрирани случая, през 2011-та те са били 848, докато пик е имало през 2009-та – 1 537.

Варицелата обикновено засяга децата и при тях протича сравнително леко. 21 дни е периодът на изолация на болния, той е заразен докато завехнат характерните за заболяването пъпки. Малчуганите понасят по-леко тази инфекция, колкото са по-големи, толкова по-трудно става – възможно е да останат белези, може да се поразят лигавиците на горните дихателни пътища или на храносмилателния тракт. Като всяка вирусна инфекция, има вероятност от всякакви усложнения, така че лекарската помощ е задължителна.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...