Начало / Общество / Росен Плевнелиев: Младите хора са фактор в страната си, когато са част от обществения договор

Росен Плевнелиев: Младите хора са фактор в страната си, когато са част от обществения договор

Росен Плевнелиев

Младите хора са фактор, когато са част от обществения договор и са коректив за институциите с непредубедената си преценка и с обективния си поглед върху случващото се в държавата. Това каза президентът Росен Плевнелиев при закриването на третото издание на инициативата на държавния глава „Младежка визия за развитие на България“, която се проведе под надслов „Европейският и евроатлантическият избор на България и пътят й на развитие в резултат на този избор“. Тази година домакин на инициативата е Медицинският университет в Плевен, а участие в „младежките съвети“ при президента взеха абсолвенти от над 30 висши училища в цялата страна.

През 2015 година България може да извърши няколко стратегически реформи, които не търпят никакво отлагане, заяви държавният глава, който обобщи резултатите от дискусиите на екипа си с младите хора. Като неотложна президентът определи реформата в правораздаването, която да създаде правила „за всички, а не за някои избрани“. Реформата в образованието най-после трябва да го обвърже с икономиката, а по отношение на сектор „Сигурност“ Росен Плевнелиев отново призова да се ускори работата по приемането на законите за службите, които да въведат ясни правила за тяхната работа.

Със секретарите и съветниците на държавния глава участниците в тазгодишната „Младежка визия за развитие на България“ обсъдиха основни теми в областта на икономиката, регионалното развитие, социалната политика, науката и здравеопазването, външната политика, отбраната и сигурността, правните въпроси, културата и националната идентичност, съобщиха от пресцентъра на президентството.

Участниците в „младежкия съвет“ по икономика се обявиха за „дълбоко обвързване на образованието и бизнеса по начин, който да стимулира предприемачеството и иновациите“. Финансирането на образованието също трябва да се осъществява на пазарен принцип, който да разпредели ограничените ресурси за постигането на реални цели.

В областта на социалната политика младите хора призоваха за промяна на цялостния подход по отношение на хората с увреждания, който да постави акцент върху създаването на среда за подкрепа.

Приемането на законите за службите в сектор „Сигурност“ и балансираното дългосрочно развитие на военни и невоенни способности са водещите условия страната ни да се справи с актуалните предизвикателства в областта на отбраната и сигурността, подчертаха участниците в тематичния „младежки съвет“.

В сферата на здравеопазването беше посочено, че иновациите в сектора все още остават слабо застъпени. Участниците в съвета по здравеопазване се обявиха за изработването на нов механизъм за финансиране на здравната помощ, който да залага на съотношението цена-качество с отчитане на всички клинични данни. Младежите поискаха повече механизми за насърчаване на перспективни млади лекари чрез добре платени стажове и специализации, както и осигуряване на безплатна методологична и правна помощ при реализацията на нови проекти.

В областта на външната политика участниците в „Младежка визия за развитие на България“ бяха единодушни, че европейската интеграция на страните от Западните Балкани няма алтернатива, двигател е на позитивна промяна и насърчава реформите. Активното регионално сътрудничество и конкретни трансгранични проекти създават възможности за развитие, а подобряването на транспортната и енергийната свързаност, както и активното гражданско общество, остават основни предпоставки за ускоряване на процеса на европейска интеграция в региона, беше подчертано още по време на дискусиите.

 

Прочетете също:

Тази вечер отново третират срещу комари в Плевен

Второ допълнително третиране срещу увеличената след продължителните дъждове популация на комари ще се проведе тази ...