Начало / Икономика / Строителството на АМ „Хемус” започва в началото на следващата година

Строителството на АМ „Хемус” започва в началото на следващата година

IMG_4134 Лиляна Павлова

Още в началото на следващата година ще започне строителството на АМ „Хемус“. Проектът, заедно с тунела под „Шипка“, са посочени като резервни проекти за финансиране по Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура“ . Ако се постигне спестяване на средства от строителството на АМ „Струма“, който е приоритетен за програмата, те ще бъдат насочени  към „Хемус“. Това е заявил министърът на регионалното развитие и благоустройството  Лиляна Павлова на четвъртия дискусионен форум на тема „Строителството през 2015 г. – перспективи и предизвикателства. Възможностите през новия програмен период 2014 – 2020“, организиран от Камарата на строителите в България .

Министър Павлова е уточнила,  че на този етап се търсят резерви и други източници на финансиране. Плановете са още през януари да бъдат обявени търговете за строителство на 60-километровия участъка от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч.  Строителството може да започне още през лятото на 2015г. при добро изпълнение на държавния бюджет.  Индикативната стойност е 520 млн.лв.  Лятото се очаква да се възложи и проектирането на  участъка до Велико Търново. Дължината е 23 км, а индикативната стойност – 529 млн.лв. За лотовете от Велико Търново до Белокопитово, с обща дължина 110км и индикативна стойност  790 млн.лв , при наличие на средства в бюджета, също може да се проведат търгове за проектиране още до края на 2015г .

Министърът на регионалното развитие съобщи, че предишното правителство е спряло всякакви плащания за строежа на АМ „Хемус“ в отсечката Шумен- Белокопитово. „Въпреки, че през март  2013г. бяхме оставили постановление на Министерски съвет за разплащане с изпълнителя, парите са били отклонени и сега ние ще осигурим 40 млн.лв. за разплащане“, е заявила тя.

Строителният бранш ще разчита на 2 млрд. лв. финансиране през новата година, от които 1,5 млрд. лв. е предвиденият ресурс за разплащане на проектите, които се изпълняват в момента и ще приключат през следващата година, а 460 млн.лв.са средствата за изпълнение на нови проекти, при сключване на споразумението с  ЕК за новия програмен период до 2020г.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...