Акценти
Начало / Култура / Рисунки на Владимир Димитров – Майстора и непоказвани творби на Бешков в тазгодишното издание на „Нощ в галерията”

Рисунки на Владимир Димитров – Майстора и непоказвани творби на Бешков в тазгодишното издание на „Нощ в галерията”

Ако започнем със статистиката, тя казва – 200 творби – непоказвани или малко известни, рисувани от легендарни имена в националната ни художествена съкровищница, а редом с тях рисунки  на млади таланти – всичко това ще могат да видят посетителите на художествена галерия „Илия Бешков” в тазгодишното издание на „Нощ в галерията” на 19 май.

„Музеите в един променящ се свят” е мотото на нощната разходка в галерията, която ще започне в 17 часа и ще продължи до полунощ на 19 май. Първа посетителите ще могат да видят ретроспективната изложба живопис и рисунки, на плевенския художник Хинко Хинков по повод неговата 60-та годишнина.

След това организаторите са предвидили откриването на две изложби на детски рисунки – едната е с избрани творби от Биеналето на фантазията в град Мартин, Словакия, другата представя творби от международния конкурс „Претворяване на Пикасо”, посветен на 130-та година от рождението на художника.

Също на 130 години от рождението на един друг велик художник – Владимир Димитров – Майстора, е посветена гостуващата експозиция от 40 рисунки с молив от фонда на Регионалния исторически музей в Благоевград.  Музеят притежава 86 творби на художника и това е втората по големина негова колекция в страната. Посетителите ще могат да видят автопортрет на художника, рисунки на майка му и сестра му. Най-интересното може би ще бъдат рисунките от фронта , които са подписани. „Това е необичайно за Майстора, защото рядко е подписвал работите си, обясни Антония Караиванова –  главен уредник на ХГ „Илия Бешков”. Именно липсата на подпис прави Майстора и не додам ценен за външния пазар, макар да има световно признание. „С тази изложба нашата галерия достойно се вписва в честванията по повод 130-годишнината на Майстора, като изваждаме нещо, което е непоказвано досега. То разкрива точно онзи интимен момент преди голямата картина – рисунката с молив. На фона на самия факт, че нашата галерия притежава една-единствена творба на Майстора , смятам че сме направили героизъм, показвайки на ценителите и на всеки любопитен тези творби на големия творец”, сподели Антония Караиванова.

Друг военен художник, съвременник и приятел на Майстора, виртуоз в портрета, пейзажа и апологет на героизма на българската армия, представя експозицията на ХГ „Борис Денев” – Велико Търново, която притежава най-голямата колекция от творби на Борис Денев (1883-1969).

Подборът на платната и рисунките за представителната изложба, посветена на европейската „Нощ на музеите и галериите” е извършен от директора на галерията Николай Сираков и включва 26 живописни платна и 21 рисунки в различни техники.

За този художник Антония Караиванова също разказа любопитни неща. По време на Балканската война Борис Денев постъпва като доброволец-санитар в 20-ти Търновски пехотен полк. Повече от 200 рисунки от тези години запечатват фронтовите събития.  За приятелите на историята тя сподели един от малко известните факти от живота на художника – през 1914 г., след смъртта на Ярослав Вешин, е обявен конкурс за военен художник на негово място. Наред с утвърдените Никола Кожухаров, Димитър Гюдженов, Борис Митов, Никола Маринов, се явява и Борис Денев, който печели конкурса и е назначен за художник при Генералния щаб на българската армия.

С изключително емоционално въздействие върху зрителя са и неговите пейзажи от Италия, уловили настроението и темперамента на страната.

„Нощ в галерията” ще ознаменува успешният завършек  на една отдавнашна идея –  зала „Постоянна експозиция Илия Бешков”. Посетителите в тази нощ ще са първите, които ще имат щастието да видят изложба от 66 малко известни творби и учебни рисунки на Илия Бешков от годините му като професор по илюстрация в Художествената академия, както и специална витрина с всички негови скицници, притежание на фонда на галерията. Редом с тях, на големи табла ще са експонирани текстове от писма и тетрадките на Бешков.

„Изложбата е искрен дан от работещите в галерията към всички обичащи, помнещи името на големия художник и педагог Илия Бешков; жест за съхранение и признателност към големите имена на българската култура и изкуство”, подчерта Антония Караиванова. Експозиция  е реализирана  изцяло с доброволния труд на галеристите. Такава постоянна експозиция на Илия Бешков в нашата галерия несъществува от 1993 г.

Пътешествието през променящия се свят на изкуството ще завърши със стрийт арт – музика и графити фест пред галерията.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...