Начало / Култура / Решиха обединението на Филхармонията, Общинския хор и Духовия оркестър

Решиха обединението на Филхармонията, Общинския хор и Духовия оркестър

След повече от час разгорещени дискусии и 20-минутна почивка точно преди гласуването, Общинският съвет Плевен реши и прие даденото предложение за обединяване на Плевенска филхармония, Общински хор “Гена Димитрова“ и Общинския духов оркестър. 21 съветници гласуваха “за” даване на предварително съгласие за изготвяне на проект на учредителен акт за създаване на културна организация със смесено участие между държавата и Община Плевен, обединяваща трите културни института. Със същото решение на кмета проф. д-р Димитър Стойков е възложено да представи изготвения проект на учредителен акт за съгласуване в Министерство на културата в 3-месечен срок от днес. След приключване на тази процедура, документът трябва отново да бъде внесен в Общински съвет Плевен за одобрение.

Точно преди вота съветниците от групата на БНД “Обединена десница” излязоха с декларация, че напускат залата и няма да участват в гласуването, тъй като според тях обединяването на трите културни института е невъзможно и ще доведе на практика до унищожението им. На свикана извънредна пресконференция Стефан Ганев, Найден Зеленогорски и Георг Спартански изложиха доводите си.

“Ще започна с една шега – предлагам да подложим колегите съветници на тест – който успее да различи цигулка от виола, да участва в гласуването на точката”, предложи Найден Зеленогорски, според който културният живот в Плевен е на много високо ниво и това се дължи най-вече на талантливите творци, независимо от предишния или сегашния кмет. Съветниците от БНД дадоха като пример резултатите от подобно обединение в София, когато културните институти са били заедно за 7 години в едно. Резултатите, обаче, не били добри и ги разделили отново. “Принципът е да се даде шанс на всяко звено да се развива самостоятелно и да развива своите цели и целият свят върви в тази посока”, подчерта Зеленогорски. Според него, ако бъдат събрани на едно място Плевенска филхармония, Общински хор “Гена Димитрова“ и Общинския духов оркестър, които са много добри професионалисти, резултатът ще се влоши категорично, а това ще даде повод на Министерство на кулутурата да преразгледа стратегията си по отношение на Плевен.

Що се отнася до довода на кмета на Плевен проф. Стойков, че с едно голямо обединение от 130 човека ще увеличат шансовете за кандидатстване по програмите за развитие на култура в следващия програмен период, Георг Спартански отговори, че в програмите се гледа качеството на продукта, а не бройката на колектива. “Това не са частни формации, създадени на принципите на пазарната икономика, това са общински и държавни институции, при които финансовите резултати не трябва въобще да фигурират като показател. Те се финансират от парите на данъкоплатците и тези институции произвеждат културен продукт, който се връща на гражданите безплатно”, каза още Спартански.

Веднага след края на гласуването на точката спешна пресконференция свикаха и групата на ГЕРБ в Общинския съвет. “Никой не говори за съкращаване на щата, уволнения на хора, орязване на бюджета. Става дума за това, че е крайно време да се премахне статуквото, позволяващо на някои, отъждествили се с културните институти, да живеят спокойно и никой да не може да осъществи контрол върху тях и дейността им. И под това не разбирам музикално-творческата”, уточни зам.-председателят на групата Мартин Митев. Става дума за чисто финансов контрол, защото и държавата, и общината харчат немалко средства, допълни общинският съветник. Той увери, че нещата няма да останат скрити и прогнозира скандални моменти, след като се види какво се случва в тези институти. Митев обясни, че предложението по същество е да се даде мандат на кмета да тръгне на преговори с Министерство на културата за изготвянето на учредителен акт и обединяване. “Това, че подобно нещо няма никъде другаде в България не е зле, нека пък ние бъдем пионерите. В закона ясно пише, че тази смесена културна организация е напълно законна”, каза още зам.-председателят на групата на ГЕРБ.

“Решението за обединяване е съгласно чл. 11 от Закона за закрила и развитие на културата. Не е вярно, че не е възможно изграждането на такава културна организация със смесено участие между община и държава. Целта ни е да направим управлението на тези три културни института прозрачно и ясно”, допълни Даниела Гонкова и изчете конкретния текст от закона. По проекта за учредителен акт ще работят съвместно две работни групи – от Министерство на културата и от Община Плевен.

Владислав Николов насочи вниманието към един последващ етап на развитие на този обединен културен институт. “Ще имаме голяма степен на готовност да се включим в програмите през следващия период на европейските програми и нашата група на партия ГЕРБ застава изцяло зад тази идея за създаване на културна организация със смесено участие между държавата и общината”, уточни Николов.

Съветниците от ГЕРБ бяха категорични, че никой по никакъв начин не говори за унищожаване на културата в Плевен, а напротив – става дума за нейното развитие.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...