Акценти
Начало / Икономика / Подписаха договора за регионално депо за отпадъци край Плевен

Подписаха договора за регионално депо за отпадъци край Плевен

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова и кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков сложиха днес подписите си под договора, с който се дава официален старт на процедурите по строителството на регионалното депо за отпадъци край Плевен при село Буковлък. Церемонията се проведе преди началото на редовната сесия на Общинския съвет.

Проектът е интегриран и включва не само депониране на отпадъците, но и модерен подход за тяхното рециклиране и производство на компост от биоразградимите отпадъци, подчерта след подписването министър Караджова. В обхвата на проекта е включена и доставка на цялото необходимо оборудване, за да може съоръженията да работят в пълен мащаб. “Проектът е пример как могат съседни общини да работят в общия интерес. Чрез него се осигурява възможност 186 000 души от 72 населени места в шестте общини да имат такива модерни съоръжения. Той има и социални измерения, защото без безвъзмездната помощ в размер на над 26 млн. лв. – както от европейските фондове, така и от държавния бюджет на България, едва ли само от таксата за битови отпадъци можеше да се реализира тази важна и скъпоструваща система”, подчерта Караджова.

Цялата стойност на проекта за изграждане на регионално депо за битови отпадъци, който ще се изгражда близо до сегашното край Буковлък, е 27 795 953 лева. Очакванията са през пролетта на 2013 год. да започне изграждането на първата клетка. Община Плевен е водеща в изготвянето на проекта, защото новото депо ще се намира на нейна територия. Общините Гулянци, Долни Дъбник, Долна Митрополия, Искър и Пордим също ще извозват тук отпадъците си. Предвижда се изграждането и на сепарираща и компостираща инсталации. Новото депо ще бъде изградено на територия от 200 дка.

Плевенският е 15-ти поред проект в страната за изграждане на депо за отпадъци, който ще се реализира по ОП “Околна среда”. Министър Нона Караджова изрази увереност, че до края на 2014 год. Община Плевен заедно с другите пет общини, с помощта на МОСВ, ще успеят да построят навреме съоръженията. А това вече ще е предпоставка да бъдат закрити старите сметища в Плевенския регион. Това обаче ще е следващ проект на общините, който те ще трябва да започнат да готвят веднага след въвеждане в експлоатация на новото депо.

Министър Караджова обобщи, че в Плевенски регион към момента се изпълняват проекти на обща стойност 125 млн. лв. В ход са и проекти за ВиК, пречистване на водите в Левски, Кнежа, Червен бряг. В Плевенска област се изпълняват и три от “красивите”, по думите на министъра, проекти, свързани със запазване и възстановяване на биоразнообразието. Те са реализирани от общините Белене, Левски и Долна Митрополия.

Това е само първи проект, който Община Плевен подписва с МОСВ, подчерта кметът проф. д-р Димитър Стойков след церемонията и уточни, че следващият, който е на ред, ще е за интегрирания воден цикъл, който Плевен подготвя заедно с Община Долна Митрополия. По последни разчети стойността му най-вероятно ще надхвърли 200 млн. лева. Кметът добави, че в подготовка са и други екопроекти – за реконструкция на площад “Възраждане”, за модерен градски транспорт, така че проектите, които предстои да се реализират, са за още близо 300 млн. лева.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...