Начало / Култура / Ретроспективна изложба на Хинко Хинков в галерия „Бешков”

Ретроспективна изложба на Хинко Хинков в галерия „Бешков”

Плевенският художник Хинко Хинков посрещна 60-годишния си юбилей с нова изложба в галерия „Илия Бешков”. Дръзна да го направи, когато в галерията гостува изложба от рисунки на  Владимир Димитров – Майстора, от картини на Борис Денев, беше открита и постоянна експозиция на Илия Бешков. „Дръзко, наистина, но изложбата на Хинко Хинков е превъзходна и аз винаги се вълнувам, когато застана пред негова творба”, така кратко представи твореца юбиляр директорът на галерията Мирослав Минчев.

Изложбата беше открита от приятеля на художника и негов колега Иван Велчев – Йово. Той каза за Хинко Хинков, че е художник, който вярва в сътворението и приема природните закономерности.” Не случайно нарисуваното от него е толкова земно, че  картините му са един дълъг разказ за много познати и близки ситуации, оцветени в различни нюанси –  една дълга разходка по тесния селски път или по калдъръмени улички сред цветя и къщи. Срещите с неговите картини винаги са вълнуващи и трябва да му благодарим за удоволствието от срещата с неговото изкуство”, каза в представянето си Йово.

Юбилярът получи поздравителен адрес  от името на кмета на Община Плевен проф. Димитър Стойков.  „Картините ви са послание за любов към българското, красивото и непреходното. С дълбоко уважение към вашата личност и талант, за приноса ви към съвременното  изкуство  и култура ви приветствам и ви отправям благопожелания за здраве, дълголетие  и нови творчески постижения. Светъл да е денят на вашето рождение”, се казваше в поздравителния адрес, прочетен от зам.-кмета Алексей Зелов.

Видимо развълнуван художникът благодари на всички за хубавите думи и прикани всички все пак да разгледат изложбата и сами да преценят. „Да не забравяме, че с Йово сме приятели”, пошегува се той.  И в този леко шеговит тон Хинко Хинков благодари и на съпругата си за голямото търпение през годините.  „Благодаря на жена си, която през годините пое всичко върху себе си, дори и онова, което аз трябваше да свърша в къщи, за да мога да си стоя в ателието, да пия кафе, да пуша цигари и да се чудя защо на платното не се получава това, което на мен ми се иска”, призна Хинко Хинков.

А че нещата са се получили, доказаха десетките букети, с които го затрупаха  приятели и почитатели, дошли да споделят с него радостта от откриването на нова изложба. В нея авторът е подбрал картини, рисувани през последните три години, както и десетки рисунки. Изложбата е подредена в залата на втория етаж на галерия „Илия Бешков”

Прочетете също:

С поредица от прояви Плевен ще отбележи 90 години от рождението на акад. Светлин Русев

С редица прояви на 13 юни в Плевен  ще бъде отбелязана 90-годишнината от рождението на ...