Акценти
Начало / Култура / Майстора и Бешков привлякоха стотици посетители за нощна разходка в галерията

Майстора и Бешков привлякоха стотици посетители за нощна разходка в галерията

За поредна година европейската инициатива „Нощ в галерията” привлече стотици посетители в галерия „Илия Бешков”. Домакините се бяха погрижили да поднесат много вълнуващи срещи както с творби на доказани български майстори на четката, така и с техни достойни днешни последователи и млади таланти.

Безспорно голям интерес предизвика новооткритата постоянна експозиция с рисунки на Илия Бешков. Непоказвани досега или малко известни негови работи, дневници и скици на художника, текстове от писма и тетрадки – всичко това събрано в една зала можаха да видят посетителите на „Нощ в галерията”. Ценната експозиция вече ще е постоянно отворена за посетителите.

В малката зала на галерията е подредена изложбата от 40 рисунки на Владимир Димитров – Майстора и обяснимо тя не остана празна нито за миг. Никой не искаше да пропусне това събитие – да види толкова много творби на Майстора и между тях наистина редките рисунки с неговия подпис.

Рисунки и живописни платна на Борис Денев от фонда на галерията във Велико Търново, специално са предоставени на нашата галерия и допълваха емоционалното преживяване на посетителите.

В контраст с тези легендарни имена в българското изобразително изкуство са двете изложби с детски творби – колоритни, дръзки и обещаващи.

Майското време в събота вечер беше благосклонно и за няколко часа спря да вали, за да имат време майсторите на графити да сътворят своите творби на открито пред галерията, а любопитните – да ги разгледат.

Ако сте пропуснали „Нощ в галерията”, не съжалявайте – всички експозиции ще останат в Плевен още десетина дни.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...