Акценти
Начало / Общество / Ремонти “кипят” по пътищата в областта

Ремонти “кипят” по пътищата в областта

Започналите ремонтни дейности по пътищата в област Плевен напредват, в скоро време предстои започване на дейности по някои от най-проблемните отсечки, коментира пред infopleven.com областният управител Иван Новкиришки. Той припомни къде рехабилитацията е стартирала и къде ремонтите предстоят.

Пътят на територията на Плевенска област, който досега беше в най-лошо състояние, е отсечката от 22 километра от Българене до Ореш. Рехабилитацията се реализира по ОП “Регионално развитие”, а изпълнението започва сега. Ремонтът на тази отсечка започва скоро като е разчетен да приключи за 90 дни, разбира се в зависимост от атмосферните условия, уточни областният управител. Предвидено е изгребване на основата на пътя и полагане на бетони със специализирани машини, тъй като главната причина за лошото състояние на пътя е именно в лошото качество на основата на пътя. Преди началото на пътните ремонти в участъка на Българене ВиК подменя водопроводи, ще бъдат направени необходимите водопроводни рехабилитации и по трасето Стежерово и Божурлук, преди ремонтът на пътя да започне.

Що се отнася до ремонта на пътя Тръстеник – Ореховица до връзката с Брегаре, научихме, че той ще бъде осъществен още тази есен. Дейностите по 16-километровата отсечка се осъществяват по програмата за трансгранично сътрудничество България – Румъния. Пътят Славяново – Пордим се рехабилитира по същата програма като двете трасета са одобрени още през 2009 година.

Рехабилитацията на пътя от Луковит до Червен бряг и от Чомаковци до Кнежа е в един лот с пътя Българене – Ореш, припомни Иван Новкиришки. Изпълнителният директор на Агенция “Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров информира при посещението си в Плевен, че изпълнението на трасетата Луковит – Червен бряг и Чомаковци – Кнежа е в съдебна процедура, което отлага началото на строителните работи. Това означава, че ако до есента има решение на Върховния съд за правилността на процедурите, част от дейностите покрай пътя биха могли да стартират, но не и конкретните дейности по ремонта на самия път.

Решението на АПИ за избран изпълнител на ремонта на пътя Искър – Кнежа също е от много отдавна. Предвижда се ремонтиране на цялото трасе, през град Искър като ще се засече със старата рехабилитирана отсечка до Долни Дъбник. Областният управител на Плевен съобщи и че е било подкрепено общинското ръководство на Искър при кандидатстването му с проект по Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ за изграждане на колекторна канализация през самия град Искър. Това налага трасето около тази канализация да се ремонтира в последния етап, за да бъде изградена първо канализацията.

Сега проблемен остава 1.7 километра път след Кнежа, но в Областно пътно управление имат уверението на АПИ за съдействие за рехабилитация и тази отсечка. С което цялото трасе от Долни Дъбник до Кнежа да бъде вече нормално за пътуване.

Между Враца и Бяла Слатина също вече се работи по пътя, който е в окаяно състояние, този ремонт ще е до границата между общините Бяла Слатина и Кнежа. В тази част от областта има 4,5 километра до центъра на Кнежа, които са включени за ремонт в лота по ОП “Регионално развитие”, в който е пътя Българене – Ореш. Те ще бъдат рехабилитирани на наша територия в границата Кнежа – Бяла Слатина, обясни областния управител. А в следващ период в Кнежа предстои да бъде изградено и кръгово.

В община Гулянци пък са депозирали по отворената мярка 321 по Селската програма рехабилитация на един от общинските пътища – Гулянци – Дъбован – Загражден – Гиген, както и малък участък от Искър до границата с община Долна Митрополия. Около пристанище Загражден предстои изпълнението на пътна отсечка, която ще се ремонтира по програмата за трансгранично сътрудничество. Проект е депозиран, чака се одобрението му.

Община Долна Митрополия също има спечелен проект по трансгранично сътрудничество – за отсечка от Славовица до границата с община Гулянци. Това са неща, за които има подписани договори, има избрани изпълнители и в следващ период предстои довършване.

Сред предстоящите дейности по подобряването на пътната инфраструктура в Плевенска област е трасето Милковица – Черковица – пътят е натоварен, по него вече е работено, но има още какво да се направи и ще е един от приоритетите в близко време. “Другата поредна отсечка, която ще се опитаме най-бързо да оправим във времето е една стара история – Гиген. От Милковица до Черковица е работено на парче, а този път е много натоварен заради пристанището в Сомовит”, припомни Иван Новкиришки.

Проблемен към момента остава пътят Изгрев – Трънчовица – Бацова махала. Водени са разговори този път и други отсечки в региона ще бъдат заложени в програмата на Агенция “Пътна инфраструктура” за следващия период. Ако има възможност за допълнително финансиране още в този период, при готови вече проекти ще се доработи и пътят след Брестовец към Ловеч на територията на Плевенска област. “Като цяло положението там не е толкова лошо, най-проблемни са разклоненията, особено към Ласкар и Николаево”, конкретизира областният управител.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...