Акценти
Начало / Здравеопазване / Ректорът на Медицинския представя на конгрес в Бостън първият случай на бременост след операция с робот „Да Винчи”

Ректорът на Медицинския представя на конгрес в Бостън първият случай на бременост след операция с робот „Да Винчи”

От 5 до 9 септември в Бостън ще се проведе Световен конгрес по роботизирана хирургия, в който ректорът на Медицинския университет проф. Григор Горчев ще участва с доклад. Той ще представи пред колегите си от цял свят извършената от него и екипа му уникална за Източна Европа гинекологична операция с роботизираната система „Да Винчи”, след която жената е забременяла по метода ин витро. 32-годишната Мария стана известна в цялата страна, след като се  подложи на сложната роботизирана интервенция за отстраняване на рак на шийката на матката с цел съхраняване на репродуктивните й функции и забременя след ин витро процедура. Операцията по новия метод, приложен от проф. Горчев, се нарича роботизирана трахелектомия и е третата извършена в Европа. Но Мария е първата жена в света с реализрана бременост след такава операция.

На 17 август Мария роди дъщеричка – Станислава. Ще припомним, че бебето се роди в седмия месец и тежеше 1 200 г. Бебето се развива нормално, наддава на тегло и двете с майката се чувстват добре, научихме от проф. Горчев ден преди да отпътува за конгреса в САЩ.

Сложната роботизирана гинекологична операция, довела до първата реализирана бременост в света след отстраняване на рак на шийката на матката ще бъде съобщена и в специализирани научни списания. Случаят ще бъде публикуван през октомври, научихме още от проф. Горчев.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...