Акценти
Начало / Общество / Режим на водата в 10 селища заради сушата

Режим на водата в 10 селища заради сушата

10 са вече селищата в Плевенско, които са на воден режим заради продължителната суша, научихме от говорителят на  ВиК-Плевен Геновева Колева.

Населените места, които са с режим на водоподаването са село Бръшляница, градовете Славяново, Тръстеник и Долна Митрополия и селата Стежерово, Изгрев, Буковлък, Обнова, Трънчовица и Горна Митрополия. Часовете, в които да има водоподаване се определят от кметовете. Така например в град Славяново в централната част вода има от 7 часа до 19 часа, а през нощта вода имат живеещите в по-високите части в града. В другите населени места  в различните зони водата идва и спира през 4 часа.

Увеличават се и селищата, които пък имат проблеми с водата във високите части. Техният брой вече е 11 и това са град Долни Дъбник и селата Беглеж, Въбел, Реселец, Сухаче, Муселиево, Евлогиево, Любеново, Мечка , Гривица и Аспарухово.

От ВиК дружеството обясниха, че причина за водния режим в региона е рязкото спадане на дебита на водоизточниците заради жегите и ниските нива на подпочвените води. От там коментираха още, че засега няма изгледи за въвеждане на режим на водоподаването в Плевен. Но ситуацията е такава, че ако сушата продължи, не е изключен проблем с водата и в областния център.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...