Акценти
Начало / Икономика / Съветниците ще решават да поскъпне ли билетчето за тролей с 10 стотинки

Съветниците ще решават да поскъпне ли билетчето за тролей с 10 стотинки

От 1 август билетчето за тролей да стане 80 ст. е предложението на управителя на „Тролейбусен транспорт” ЕООД инж. Ангел Несторов, което той е внесъл за обсъждане на предстоящата на 26 юли сесия на Общинския съвет.

В мотивите си за поскъпването инж. Несторов е посочил факта, че последната промяна в цената на билетчето за тролеите в Плевен е от 16 септември 2009 г. За тези близо четири години обаче минималната работна заплата е променяна няколко пъти, разходите за еленергия са се увеличили веднъж с 10% и втори път с още 11%, значително са увеличени разходите на дружеството за резервни части, гуми, смазочни материали заради увеличение на цените им, е посочено в предложението от управителя на фирмата. Дружеството е използвало всички резерви за намаляване на разходите, като персоналът е намален от 315 на 303 души, намалени са и разходите за поддръжка на подвижния състав и авариите по контактната мрежа, подчертава инж. Несторов.

От приложената справка става видно, че дори и след поскъпването с 10 ст., плевенчани пак ще плащат по-малко за градски транспорт в сравнение с Бургас, Варна, Русе, Пловдив, Габрово, където билетчето е на цена 1 лв.

Поскъпването на билетите за основните тролейбусни линии ще доведе и до повишаване на цената за абонаментните карти.

На сесията съветниците ще гласуват промяна на цената на картата за граждани над 65 години, която от 1 септември 2012 г. да стане 7 лв. Досега цената на едномесечна карта за пенсионери над 65 г. беше 5 лв., определена на 1 декември 2009 г.

В предложението за промяна на цената инж. Несторов посочва, че от миналата година има недостиг на средства за покриване разходите на дружеството при превоз на граждани на възраст над 65 години. Само през 2011 г. поради изчерпан лимит по перо възрастни граждани не са компенсирани средства в размер на 27 853 лв., или 10% от картите от това перо. В същото време, посочва управителят на „Тролейбусен транспорт” ЕООД, съществува голяма разлика между обявената цена за едно пътуване и прихода на възрастен гражданин. Считам, че тази промяна ще доведе до по-справедливо определяне цената на билета и цените на картите при липса на друга система за компенсация на картите за граждани над 65 г., коментира в предложението си до кмета инж. Несторов. Увеличението в цената на пенсионерските карти ще влезе в сила от началото на септември, ако бъде одобрено от общинските съветници.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...