Начало / Здравеопазване / Растат случаите на отравяния на младежи с алкохол и лекарства

Растат случаите на отравяния на младежи с алкохол и лекарства

Расте броят на случаите на деца, умишлено опитали да се самоубият с лекарства, нарастват и интоксикациите на тийнейджъри с алкохол, това съобщи пред журналисти началникът на клиниката по токсикология към УМБАЛ “Георги Странски” Плевен доц. Евгения Бързашка. Градът ни беше домакин на двудневна Национална конференция по  клинична токсикология на тема “Горещи точки в токсикологията”.

Горещите точки на токсикологията са всички отравяния, до които се допираме и имаме достъп чрез пациентите. Но това са най-вече отровите, които тежко увреждат черния дроб с последствия и уврежданията на централната нервна система, уточни доц. Бързашка. Горещите точки са и токсо-алергичните състояния, които вече са като епидемия не само в България, но и в целия свят.

В плевенската клиника работят квалифицирани лекари, четирима от които са със специалност по клинична токсикология. Тук се лекуват пациенти с всички видове отравяния, но напоследък се забелязва увеличение на умишлените, допълни доц. Бързашка. Според нея обяснението е, че живеем в много напрегнато време, в непрекъснат стрес и това води до много тежки сътресения сред хората, много от които посягат на живота си. Най-често те правят това с употреба на медикаменти и на селскостопански препарати.

Случаите на самоубийство са почти 50% от хоспитализираните, най-малкият пациент на плевенската клиника по токсикология тази година е 9-годишен, а миналата година е имало дори 8-годишно момиченце, което с цел да сплаши родителите си изпило голямо количество таблетки. При децата тези случаи са също много чести, но повечето пъти те са бутафорни, демонстративни, целят да предизвикат близките да им обърнат внимание и да им изпълнят желанията, обясни доц. Бързашка.

Като цяло, през годините има непрекъснато нарастване на пациентите с отравяния.

Отравянията вследствие употребата на наркотични вещества е друг много голям проблем, тревожно е, че и те зачестяват. Наркотиците също са приоритет на младите хора, най-често това са хероинозависимите. Напоследък много са се увеличили метадоновите интоксикации, които са и по-трудни за лечение. Но тук проблемът е не толкова острите отравяния, колкото развитие на зависимост към психоактивните вещества, които водят до редица последици, съобщи доц Бързашка. Възрастовата граница е много намаляла. Оказва се също, че 8% от учениците употребяват алкохол в училище или в училищния двор.

За тази тревожна тенденция потвърди и д-р Петко Стефановски, началник на Спешно отделение при Университетската болница в Плевен. По думите му, не минава дежурство, на което да не докарат поне двама-трима младежи, крайно прекалили с алкохола. Така например тази седмица медиците се борили за живота на двама приятели – на 22 и 24 години. Момчетата поканили две девойки на купон, които обаче не отишли. След което разочарованите младежи “пресушили” за час две бутилки бърбън. Единият от тях, койо бил все пак в състояние да говори, изпил половин шише, останалата бутилка и половина била “заслуга” на докарания в пълна кома втори младеж.

Именно пациентите с алкохолна интоксикация са и най-проблемни, те са и най-буйстващи. И е проблем на цялото общество, че подобни случаи зачестяват, каза още д-р Стефановски.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...