Начало / Образование / Разкрита е дарителска сметка за възстановяване на Медицински университет – Плевен след пожара 

Разкрита е дарителска сметка за възстановяване на Медицински университет – Плевен след пожара 

След огнената стихия, която на 29 септември опожари над 800 кв.м покривна конструкция  на Медицински университет-Плевен, вълна от подкрепа, съпричастност и съчувствие заля всички медии и комуникационни канали.

От днес вече е разкрита и дарителска сметка, по която могат да се превеждат средства за подпомагане на университета за справяне с щетите от пожара.

Тя е:

Медицински Университет – Плевен:

Банкова сметка : BG98 UBBS 8888 3118 3072 00

КОД НА БАНКАТА : UBBS BGSF

При ОББ АД КЛОН ПЛЕВЕН

Днес беше разпространено и лично обръщние на ректора на университета  проф. д-р Добромир Димитров, с което той изказа благодарност на всички за оказаната подкрепа и готовност за помощ. Ето какво написа проф. д-р Димитров:

Скъпи преподаватели, студенти и приятели,

Намирам тъжна символика във факта, че в Световния ден на сърцето, 29 септември, нашата Алма Матер бе ударена в сърцето – пламъците обхванаха Ректората на една значима образователна институция, емблема за град Плевен и плевенчани. Медицински унивреситет – Плевен е дал на България и света стотици достойни лекари и учени, посланици на българското медицинско образование. Днес висшето училище в Плевен е втори дом на стотици качествени преподаватели, лекари и студенти. Затова моралните и нематериални загуби са огромни и неизмерими. Мога да сравня чувството на тъга и загуба единствено с трагедията от 2019 г., когато пламъци обхванаха покрива на Катедралата „Света Богородица“ в Париж, Франция! Болката от видяното прободе в сърцето всеки човек по света! Такова е чувството и днес!

Пожарът, възникнал на 29.09.2021 г., инцидентно на покрива на Ректората на МУ-Плевен нанесе материални щети на Библиотеката без да е засегнат библиотечния фонд. Засегнати са катедрите по анатомия и по рехабилитация и ерготерапия, както и една от аудиториите на Ректората – зала «Авицена». Във Вивариума също има нанесени щети, но всички животни са невредими и преместени на безопасно място в незасегнати зали. Тепърва ще се изясняват причините за възникване на пожара, както и ще се изчислява размера на претърпените материални щети.

За щастие, най-важният капитал на висшето училище – преподавателите, студентите и служителите – остана невредим, запази хладнокръвие и прояви разбиране към извънредния характер на ситуацията. Благодарение на навременната, адекватна и безапелационна реакция на ръководството и служителите на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Плевен и на Областна дирекция на МВР – Плевен огнената стихия бе бързо овладяна и потушена, без да нанесе непоправими щети на материалната база или да вземе невинни жертви.

След огнената стихия в МУ-Плевен вълна от подкрепа, съпричастност и съчувствие заля всички медии и комуникационни канали, за което мога да кажа само БЛАГОДАРЯ! Благодаря на студентите на университета, от които веднага се записаха над 130 доброволци за включване във възстановителните дейности. Благодаря на преподавателите, служителите и гражданите, които също искат да помогнат. Благодаря на възпитаниците на нашата Алма Матер у нас и в чужбина, които се интересуват от дарителска сметка.

Вярвам, че заедно ще възстановим Нашата Алма Матер! 

Проф. д-р Добромир ДИМИТРОВ, д.м.

РЕКТОР

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...