Начало / Икономика / Спестени енергия и въглеродни емисии са само част от екологичните ползи от PET бутилките

Спестени енергия и въглеродни емисии са само част от екологичните ползи от PET бутилките

Полиетилен терефталатът (или накратко PET) е предпочитан материал за бутилки за еднократна употреба. Една бутилка, изработена от РЕТ, е около 30 пъти по-лека от своя стъклен аналог. Екологичната полза от лекотата на пластмасата е свързана с транспортирането, тъй като по този начин се отделят значително по-малко вредни емисии при превоза на продуктите. Процесът на моделиране на PET също има по-благоприятно влияние върху околната среда, отколкото този за производството на стъклени бутилки. При производството на РЕТ бутилките се спестява голямо количество енергия, тъй като на пластмасата е необходима температура 5 пъти по-ниска отколкото при производството на стъкло.

Има доказателства, че пластмасата е много по-екологична отколкото се смята, които сигурно ще ви изненадат. PET носи несправедливо наложеното ѝ климатично бреме и не се приема положително от хората. Но няколко факта за пластмасовите бутилки могат напълно да променят тази нагласа:

  • За производството на PET бутилка е необходима по-малко енергия отколкото за стъклена бутилка.
  • Пластмасата се топи и може да се моделира при температура от около 260 градуса по Целзий. За производството на стъклени бутилки са необходими около 1500 градуса.
  • PET е лек материал, така че по време на транспортирането му се спестяват много емисии на CO2.

Лекото е екологично и безопасно

Нека бъдем честни – пластмасовите бутилки за напитки, например за минерална вода, са изключително удобни за носене, практични, леки и няма опасност да се счупят. Докато се разхождате, тичате или дори пазарувате, е полезно да се хидратирате, а PET бутилките са много подходящи за целта предвид размера, формата и теглото си. Например 1,5-литрова PET бутилка за напитки тежи 33 грама, когато е празна, докато една празна 0,75-литрова стъклена бутилка тежи около 500 грама. Енергията, необходима за транспортиране от бутилиращата станция до търговеца на дребно, може да се намали приблизително наполовина с PET.

Освен това пластмасовите бутилки са по-безопасни от стъклените. Все още има много случаи на сериозно нараняване на хора от счупени стъклени бутилки. При PET това е изключено.

PET може да се рециклира многократно

Вече можем да купуваме с чиста съвест минерална вода в бутилки, изработени от PET, тъй като производителите непрекъснато работят върху подобрени решения. През последните 30 години пластмасовите опаковки са станали средно 25% по-леки, като PET бутилките са станали дори три пъти по-леки. В Западна Европа това елиминира близо 6,2 милиона тона пластмаса годишно и спестява много енергия, необходима за производството и транспорта. Бутилките за вода са 100% рециклируеми и за разлика от повечето опаковки на храни, напитки и козметика, не се нуждаят от предварително измиване, преди да бъдат изхвърлени в контейнера за пластмаса.

Лесното рециклиране на PET допълнително подобрява климатичния отпечатък. Бутилките трябва да се използват възможно най-често, като се рециклират от „бутилка в бутилка“. На следващ етап от живота на продукта PET може да се използва за производство на тръби, текстил или фолио. И дори в края на жизнения си цикъл тази пластмаса е екологично устойчив материал. Когато се изгаря, той може да се употреби за производство на електричество или топлинна енергия.

Репутацията на PET бутилките се променя с годините. Направени са от лесен за рециклиране материал, предпазват напитките от замърсявания, безопасни са, улесняват придвижването, пазаруването, транспорта и понижават отпечатъка върху климата: все безценни ползи за природата и хората.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...