Акценти
Начало / Любопитно / Коледното пазаруване продължава до последно в Плевен

Коледното пазаруване продължава до последно в Плевен

koleda12

Коледното пазаруване продължава до последно в Плевен. Забързани хора не спират да посещават павилионите от Коледния базар на Централния площад, магазините по Старата главна улица, двата Търговски центъра, хипермаркети. Купува се всичко – от коледни играчки до бяла техника, споделиха за infopleven търговци. Забързани в делника, много плевенчани не са успели да изпълнят коледния си списък с планувани подаръци за семейството и приятели и са принудени да приключат този важен ангажимент в последния момент.

А традицията повелява точно в полунощ на Бъдни вечер, когато настъпи Коледната дата 25 декември, да се поднасят подаръци. Тогава сърцата се отварят и от тях се раждат най-прекрасните благопожелания за здраве, любов, щастие, благоденствие.

Обичаят с размяна на подаръци датира отпреди 9000 години. Селяните проверявали дали ще им стигнат запасите точно по това време на годината, около средата на зимата. Ако нещо се окажело в повече, го заменяли за друго, което нямало да им стигне до края на студения сезон. Всеки жител на общността давал на другите нещо, което е произвел сам, и получавал друго, отново произведено с усилна работа. Така хората постигали баланс между имането и нямането и преживявали безпроблемно най-тежкия период през годината.

Във времето необходимостта от всичко това отпаднала, но се съхранила приятната традиция да подариш, да изненадаш, да донесеш радост и в замяна да получиш същото.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...