Акценти
Начало / Здравеопазване / Радваме се на по-чист въздух, но съдържанието на прах все още над нормата

Радваме се на по-чист въздух, но съдържанието на прах все още над нормата

ПлевенПлевен

Анализът на данните от изследванията на качеството на въздуха в Плевен показват тенденция към подобряване, като отклонения от нормата има единствено по показател съдържание на фини прахови частици. Това съобщи д-р Ирина Джикова от РЗИ – Плевен, позовавайки се на доклада за качеството на атмосферния въздух в град Плевен, който се изготвя всяка година.  Според указанията изискванията на Наредба №12/2010 на Министерство на здравеопазването и Министерство на околната среда и водите  се  проследява съдържанието на серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, олово, бензен, въглероден оксид и озон в атмосферния въздух.

Качеството на атмосферния въздух в град Плевен се следи от РИОСВ-Плевен чрез автоматична станция, която се намира на ул. Дойран №43.

Според анализа на данните, показващи състоянието на атмосферния въздух в Плевен към 31 декември 2013 г., основни фактори за превишеното съдържание на прах са използването на твърди горива за отопление и автомобилният транспорт, посочи д-р Джикова и допълни, че  Община Плевен изпълнява планираните мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух, заложени в Плана за действие 2011-2014г  към Програма за намаляване на емисиите и достигането на установените норми за вредни за територията на Плевен.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...